Mika Poutala puhui nuorille oman identiteetin tärkeydestä

0
Entinen pikaluistelija Mika Poutala kertoi Novidan opiskelijoille hyvinvoinnin tärkeydestä.

Uudenkaupungin Novidassa vietetään tällä viikolla perinteistä hyvinvointiviikkoa. Oppilaitoksen viikko sisältää monenlaista tapahtumaa kisojen, luentojen ja rentoutumishetkien muodossa.

Maanantaina opiskelijat saivat koulun liikuntasalissa kuulla omakohtaisia kokemuksia entiseltä huippu-urheilijalta. Uransa kolme vuotta sitten lopettanut pikaluistelija Mika Poutala oli saapunut luennoimaan hyvinvoinnin ja oman identiteetin tärkeydestä.

Poutala puhui uransa eri vaiheilla kokemistaan tuntemuksista sekä ajatusmaailmansa muutoksesta urheiluun, tavoitteisiin ja elämään.

Luennossa hän halusi korostaa, että jokainen meistä on tärkeä, arvokas, rakastettu ja riittävä.

– Toivoisin, että voisimme ymmärtää ja hyväksyä itsemme sellaisina, kuin me olemme, Poutala kiteytti.

Neljästi olympialaisissa esiintynyt Poutala kertoi uransa aikana olevansa vilkas ihminen, joka koki menestyksen olympialaisissa olevan ainoa avain onnellisuuteen.

– Opin myöhemmin, että menestys ei tuo onnellisuutta, vaan kiitollisuus tuo. Pitäisi olla kiitollinen arjen pienistä asioista eikä uskotella pelkästään menestyksen tuovan onnellisuutta, Poutala kertoi.

Menestys ei myös tunnu hyvältä, ellei ole tavoitteita hyvinvoinnin kehittämiseen. Poutala puhui omien tavoitteiden tärkeydestä, joihin kuuluu terveellinen ravinto, riittävä uni sekä ajatusmallit ja uskomukset.

Näiden kokemusten kertominen on Poutalan mielestä herättänyt kuuntelijoissa paljon pohdiskelua.

– Tuon luennoilla esiin paljon erilaisia asioita, joista jokaiselle löytyy jotakin pohdittavaa. Joku kuuntelija saa ajatuksia unesta, toinen ravinnosta ja kolmas tajuaa, että pitäisi olla enemmän kiitollinen.

Poutala myöntää, että uransa alkuvaiheessa hän ei vielä ymmärtänyt puhumiaan asioita, vaan vasta 24-vuotiaana alkoi selkeä elämänmuutos, jonka tavoitteena oli olympiakulta.

– Siksi käyn puhumassa nuorille, että he voivat ymmärtää näitä asioita jo paljon aikaisemmin kuin minä.

Poutala käy eri puolilla Suomea puhumassa nuorille ja yrityksille hyvinvoinnin tärkeydestä. Uudessakaupungissa hän oli luennoimassa ensimmäistä kertaa.

– Rullaluistelukilpailussa olen käynyt täällä, mutta siitä on varmaan jo kaksikymmentä vuotta, Poutala naurahtaa.

Novidan liikunnanopettaja Juha Laine kuunteli Poutalan luentoa yhdessä muiden opettajien kanssa. Laine toivoo, että entisen huippu-urheilijan kertomukset herättävät nuorissa ajatuksia.

– Toivoisin, että nuorille tulisi ajatuksia siitä, miten pidät itsestäsi huolta. Esimerkiksi juuri puhelimen käytöstä tai unen määrästä.

– Tämän tasoisen luennoitsijan kertomukset vaikuttavat varmasti nuoriin, Laine toteaa.

Novidan hyvinvointiviikko järjestetään samaan aikaan valtakunnallisen Hyvinvointivirtaa-viikon kanssa, vaikka varsinaisesti Novida ei ota osaa valtakunnalliseen viikkoon.

– Maanantaiaamuna aloitimme yhteisellä aamupuurolla ja lenkillä. Viikon aikana meillä on erilaisia luentoja, kilpailuja sekä yhteisöllistä ryhmätoimintaa.

– Pyrimme lähestymään hyvinvointia monelta eri kantilta, Laine päättää.