Miten saamme nuorison lukemaan?

0

Näin Turun kirjamessujen aikaan on hyvä pohtia kirjojen merkitystä elämälle. Olen lapsesta asti etsinyt asioita kirjoista ja myöhemmällä iällä oppinut lukemaan myös romaaneita.

Yhä edelleen kulutan silti eniten tietokirjallisuutta niin lukien kuin kuunnellen. Erityisesti äänikirjat ovat mieleeni, kun vietän pitkiä aikoja tien päällä varsinkin nyt, kun taas keikkoja saa tehdä muutoinkin kuin etänä. Mutta en olekaan huolissani omasta lukemisestani vaan siitä, että törmään tuon tuostakin tutkimuksiin ja kyselyihin, jotka osoittavat, että nuoret lukevat yhä vähemmän.

Myös äänikirjojen suurta kulutusta pidetään joissakin piireissä varsin huolestuttavana, koska varsinkin lapsien kohdalla se vaikuttaa suuresti jo lukemaan oppimiseen ja yleensä tottumukseen siitä, miten kirjoja kulutetaan.

Kun olin itse lapsi ja nuori, oli Uudenkaupungin kirjasto lempipaikkojani. Kun televisiosta tuli Tappajahai-elokuva, jonka salaa äidiltäni katsoin, menin seuraavana päivänä kirjastoon ja etsin tietoa haikaloista.

Kun näin 10-vuotiaana saman ikäisen taikurin esiintyvän televisiossa, menin taas kirjastoon ja löysin Solmu Mäkelän Suuren taikakirjan, josta alkoi harrastus taikatemppujen parissa.

Nykynuori ei toimi näin vaan etsii tiedon Googlesta tai Youtubesta. Tämä on tietenkin varsin ymmärrettävää, sillä tieto verkossa on helposti saatavilla ja sitä on siellä paljon kirjojakin laajemmin, mutta negatiivisena puolena asiassa on, että nuoret eivät myöskään opi käyttämään kirjoja lähteinään, toisin sanoen, eivät opi lukemaan kirjoja. Mikä niin neuvoksi?

Minusta paras tapa kannustaa nuorta lukemaan on hankkia hänelle kirjoja ja palkita myös lukemisesta. Kirjojen lukeminen on edelleen paras tapa sivistää itseään. Kun kirjailija Jari Tervolta kysyttiin, että mitä hänen mielestään sivistys on, niin hän vastasi sen olevan lukemista.

Itse muotoilisin asian niin, että sivistys on lukemista ja luetun ymmärtämistä. Kirja opettaa itse kutakin sisällöllään, mutta myös käyttöliittymällään. Se vaatii paneutumista, uppoutumista aiheeseen, antaa mielikuvitukselle tilaa ja päästää hetkellisesti irti ympäröivästä maailmasta.

Lukeminen on siis paitsi sivistävää myös henkisen kasvun kannalta merkittävää. Voit mennä autiolle saarelle, jossa ei ole sähköä. Kännykästä loppuu virta aikanaan, mutta kirjan lukeminen onnistuu vaikka nuotion valossa.

Kannusta siis nuorta lukemaan tai kuuntelemaan kirjoja. Palkitse lukemisesta ja ennen kaikkea, anna nuorelle kirjoja vaikka lahjaksi. Hän kiittää sinua myöhemmin!

Pete Poskiparta

kirjoittaja on ulkouusikaupunkilainen viihdetaiteilija ja mentalisti