Neon 2:n Jussi Rainiolla on monta rautaa tulessa

0
Jussi Rainio on iloinen ja yllättynyt Neon 2 -yhyteen Itseni kaltainen -sinkun saamasta suosiosta. Kahden miljoonan kuuntelukerran vaativa kultalevyraja ylittyi syyskuun lopulla.

Neon 2 -yhtyeen pari vuotta sitten julkaistu sinkku ”Itseni kaltainen” on rikkonut kultalevyrajan. Yhtyeen uusikaupunkilainen laulaja Jussi Rainio on 2 miljoonan kuuntelukerran rikkomisesta sekä muusikoiden tulevista suunnitelmista silminnähden innoissaan.

– Saimme kultalevyt käteemme syyskuun loppupuolella. Se oli upea tunne, koska ei ole mitenkään itsestäänselvyys, että 30 vuotta vanhan bändin musiikki jaksaa kiinnostaa suomalaisia, Rainio kiittelee.

Yhtyeellä menee nyt muutenkin musiikkirintamalla lujaa. Marraskuussa on luvassa uusi sinkkujulkaisu ja ensi kesään tai syksyyn mennessä on luvassa vielä kaksi uutta biisiä lisää.

– Marraskuussa julkaistava sinkku on jo äänitetty, mutta pian lyömme pakettiin kaksi seuraavaa. Muusikot ovat korona-aikana nauhoittaneet omia osuuksiaan kukin tahollaan, mutta nyt kokoonnumme pitkästä aikaa legendaariseen Finnvox-studioon soittamaan biisit bändinä sisään, Rainio lisää.

Rainio ja Neon 2 -kitaristi Rami Alanko vastaavat yleensä biisien tekemisestä. Rainion mukaan heillä on pullat hyvin uunissa ja biisimateriaalia löytyy enemmän kuin tarpeeksi.

– Aina, kun istumme Ramin kanssa alas kahvikupin ääreen, niin otamme kitaran mukaan ja alamme tehdä biisejä. Se on myös meidän tapamme viettää aikaa yhdessä. Rami tekee tekstit, mutta minä viimeistelen ne omaan suuhuni sopivaksi.

– Minä olen se intuitiivinen osapuoli ja Rami on se rationaalinen tekijä, joka potkii minusta ulos kaiken sen, mitä ylipäätänsä voi saada. Se on hyvä symbioosi ja tuottaa tulosta, Rainio lisää.

Kokonaisten levyjen julkaiseminen ei musiikkipalvelu Spotifyn soittolistojen aikaan ole enää kovin yleistä. Neon 2:lla olisi kuitenkin useamman levyllisen verran biisejä kasassa.

– Rami haluaisi aina äänittää vain ne uusimmat biisit, vaikka meillä on myös julkaisemattomien pinkassa vaikka kuinka hyviä biisejä parin vuoden takaa, Rainio toteaa.

Rainion mukaan seuraavat kolme julkaistavaa biisiä Neon 2:lta ovat ”äärettömän hyviä”.

– Emme kuitenkaan halua kilpailla itsemme ja vanhojen hittiemme kanssa. Otamme kaiken pienen tai suuren menestyksen ilolla vastaan, sen takia nyt saatu kultalevykin oli ihan huippu juttu ja täysi yllätys.

Neon 2 -miehet tuottavat parhaillaan uusia biisejä Ilkka Virtasen kanssa. Mies on tunnettu musiikkimaailmassa muun muassa Maija Vilkkumaan, Johanna Kurkelan ja Jani Wickholmin kanssa tehdyistä yhteistöistä.

– Musiikkimme on muuttumassa aiempaa bändivetoisemmaksi. Meillä on jätkien kanssa musiikin teossa todella hyvä fiilis päällä, Rainio muotoilee.

Korona-aika vei Neon 2 -yhtyeeltä käytännössä kaikki viime vuoden ja tämän vuoden alun keikat. Rainio kertoo viettäneensä poikansa kanssa aikaa punttisalilla ja osallistuneen monenlaisiin talkoohengessä tehtyihin remontteihin.

Loppukesästä bändi pääsi vetämään 15 festivaalikeikkaa, mutta Rainion mukaan kynnys lavalle nousuun oli tauon jälkeen yllättävän suuri.

– Olin kokonaisen vuoden laulamatta. Olin asettanut itselleni aivan järjettömän kovat paineet ennen ensimmäistä festivaalikeikkaa. Lopulta keikka meni hyvin ja vedimme kovan show´n.

Kovia keikkoja Rainio lupailee myös ensi vuodelle, koska luvassa on yhtyeen 30-vuotisjuhlakiertue sekä ainakin 15 festivaalikeikkaa.

– Luvassa on myös isoja areenakeikkoja. Työstämme näyttävää spektaakkelia, koska koronahiljaisuuden jälkeen haluamme satsata isosti, Rainio kertoo.

Rainio pohtii parhaillaan myös sitä, järjestääkö hän Uuteenkaupunkiin oman joulukonsertin. Vuonna 2019 hän järjesti ensimmäisen soolokeikkansa joulukonserttina Uudenkaupungin Uudessa kirkossa ja se veti yli paikalle yli 500 fania.

– Joulukonsertti on vähän vielä harkinnassa, mutta olen kääntymässä siihen, että se järjestetään. Jengi tykkäsi viimeksi ihan hirveästi ja tuntui, että sekä minä että kuulijat liikutuimme tunnelmasta.

Jos ei tulevat sinkut, mahdollinen joulukonsertti tai 30-vuotiskiertue vielä riitä pitämään muusikoita täystyöllistettyinä, niin heistä tehdään parhaillaan myös dokumenttia.

– Sen pitäisi valmistua ensi syksyksi ja se tulee ulos Ylen kanavilta. Joka kerta, kun olemme kokoontuneet uusien biisien ympärille, niin pari äijää on kulkenut mukana kamera- ja äänitysvälineiden kanssa. Dokumentti luotaa historiaa ja tätä päivää, kuljemme kahta eri polkua ja näytämme, mihin polku vie, Rainio paljastaa.

Neon 2 -yhtye tunnetaan yhä uusikaupunkilais-laitilalaisena kokoonpanona, vaikka Rami Alanko ei Laitilassa ole moneen vuoteen enää asunutkaan. Rainio kuitenkin liputtaa Uudenkaupungin puolesta, eikä hän aio ihan hevillä kotinurkistaan pois muuttaa.

– Uusikaupunki on minun paikkani, koska täällä ei ole sellaista Helsingin kaltaista jatkuvaa hälinää ja sosiaalista kanssakäymistä. Olen oikeasti introvertti, vaikka olen ystävällinen ja juttelen mielelläni. Täällä kaikki moikkaavat minua, mutta saan silti kulkea melko rauhassa. Uusikaupunki on minulle se paikka, jossa hengitetään suuren maailman seikkailujen välissä, Rainio tiivistää.

Fakta
Neon 2

On 1990-luvulla perustettu yhtye.
Yhtyeen jäseniä ovat laulaja Jussi Rainio, kitaristi Rami Alanko, rumpali Jari Varjo, basisti Toni Nuotio ja kosketinsoittaja Petri Alanko.
Tunnetuimpia kappaleita: Tässä talossa, Kemiaa, Polku.
Yhtye piti julkaisutauon 1997–2007, jonka aikana muusikot keskittyivät omiin projekteihinsa.