Nordic Soya tekee ennätystulosta – kasvua odotetaan myös ensi vuodelle

0
Nordic Soyan toimitusjohtaja Veli-Matti Reunasalo (vas.) ja tuotantopäällikkö Mikko Sahlgren kertovat, että tehtaan tuotanto menee tällä hetkellä pääasiassa vientiin ja norjalaisille kalankasvattamoille.

Paikallisella soijanjalostustehtaalla Nordic Soyalla menee tällä hetkellä hyvin. Tehtaan toimitusvolyymit ovat kasvussa ja tästä vuodesta on tulossa tehtaan viisivuotisen historian tuottoisin.

– Volyymilla ja liikevaihdolla mitattuna tästä vuodesta tulee yrityksen toimintahistorian suurin. Edelliseen vuoteen verrattuna kasvua on 20 prosenttia. Suuremman volyymin johdosta toimitusketjua halutaan tehostaa kustannusten säästämiseksi, Nordic Soyan toimitusjohtaja Veli-Matti Reunasalo sanoo.

Nordic Soya työllistää tällä hetkellä 40 henkeä. Tehtaan päätuotteita ovat kotieläimille tarkoitetut rouheet, öljyt ja valkuaista sisältävät ja hyvin sulavat proteiinikonsentraatit. Tuotanto menee pääasiassa ulkomaanvientiin ja suurimmat tilaajat löytyvätkin norjalaisilta kalankasvattamoilta. Yrityksen viime vuoden liikevaihto oli runsaat 40 miljoonaa euroa ja tälle vuodelle on ennakoitu kymmenien miljoonien kasvua.

– Toki tuotteet ja raaka-aineetkin ovat kallistuneet, mutta ei tehtaan tämän vuoden suurempi liikevaihto johdu pelkästään hintojen noususta, vaan myös tuotantovolyymin kasvusta, Reunasalo huomauttaa.

Esimerkiksi norjalaiset kalanrehutehtaat haluavat toimia aikaisempaa vastuullisemmin ja ostaa brasilialaisen soijan sijaan Euroopassa tuotettua vastuullista ja sertifioitua soijaa kalanrehujen raaka-aineeksi. Brasilialaisesta soijapavusta on noussut esiin parin viime vuoden aikana vastuullisuuskysymyksiä, jotka liittyvät soijapeltojen alta hakattavien metsien kohtaloon.

– Käytämme vain eurooppalaista soijaa. Tästä syystä myös ensi vuoden volyymeihin ja liikevaihtoon odotetaan kasvua, Reunasalo lisää.

Reunasalo kertoo, kuinka soijaproteiinikonsentraatilla ja rypsiöljyllä korvataan eläinperäisiä raaka-aineita, joista merkittävimpiä ovat kalajauho ja -öljy sekä sikojen ja siipikarjan teurasjätteet, joita käytetään yleisesti kalanrehujen raaka-aineena.

– Parhaimmillaan lohen rehusta noin 40 prosenttia koostuu rypsiöljystä ja soijaproteiinikonsentraatista. Meidän tuotteilla lohesta voidaan tehdä kasvissyöjä, Reunasalo lisää.

Koronapandemian alkuvaihe vaikutti merkittävästi kalan kysyntään, joka puolestaan aiheutti sen, että Nordic Soyan soijaproteiinikonsentraatin kysyntä laski.

– Tämän jälkeen eurooppalaisesta soijasta tehdyn konsentraatin kysyntä on ollut hyvää, Reunasalo huomauttaa.

Soijatehtaan tontille Betorantien varteen onkin rakenteilla uusi 2 250 neliömetrin kokoinen halli. Se on noussut parissa viikossa jo harjakorkeuteen ja on pian käytettävissä. Varasto on suunniteltu meriteitse tuotavalle raaka-aineelle ja helpottaa soijatehdasta tuotannon järjestämisessä.

– Varasto liittyy kiinteästi hyvän yhteistyökumppanimme kuljetusliike A&J Lehtosen toimintaan ja ainakin alkuvaiheessa varaston operointi hankitaan heiltä ostopalveluna. Nykyisellä volyymilla tuo uusi halli tyhjenisi soijarouheesta kerran kuukaudessa, Nordic Soyan tuotantopäällikkö Mikko Sahlgren sanoo.

Reunasalo kuvailee uuden varastotilan rakentamista tuotannon yhden pullonkaulan poistamiseksi. Kun raaka-ainetta riittää, voi tehdas vähitellen nostaa myös tuotantotahtia.

– Uusi varastohalli helpottaa myös tehtaan arkea, koska saamme toiminnan pyörimään ympäri vuorokauden ja läpi viikon, vaikka laivakuljetukset olisivatkin myöhässä. Parannamme siis tehtaan tuotantovarmuutta, koska saamme varastoitua lisää rouheita, jotta tuotantoon ei tule katkoksia mahdollisten toimitusvaikeuksien takia, Sahlgren kertoo.

Yritys sai viime vuonna Business Finlandilta 100 000 euron tuen uuden valkuaisainetuotannon kehittämistä varten. Uutta valkuaistuoteryhmää tutkitaan ja kehitetään yhä.

– Alustavia tuloksia on saatu, mutta loppuvuodesta on tulossa lisää tuloksia muun muassa tuotteiden sulavuuksista, jonka jälkeen tulokset vielä analysoidaan. Tämän tyyppisten tuotteiden testauksessa käytetyt menetelmät vievät paljon aikaa ja se vaatii myös vertailua muihin tuotteisiin. Projekti on kuitenkin loppusuoralla, Sahlgren lisää.