Nuoret kaipaavat syrjinnältä vapaata elämää– Uudenkaupungin ja Laitilan lukiolaisten puhetaitokilpailun teemana oli rauha

0
Tuomariston puheenjohtaja, Lions-piirin piirikuvernööri Eija Kesti palkitsi Uudenkaupungin lukiolaiset Bohumil Kotlárin ja Aada Puukin rahapalkinnolla.

Nuorille rauha ei merkitse sodan vastakohtaa, vaan vapautta elää rauhassa syrjinnältä, vainolta ja kiusaamiselta. Tämä korostui lukiolaisten puhetaitokilpailussa, jonka teemana oli Uudenkaupungin rauhan juhlavuoden kunniaksi rauha.

LC Uusikaupunki / Merettaret järjesti puhetaitokilpailun toista kertaa ja kilpailuun oli kutsuttu lukiolaisia Laitilasta ja Uudestakaupungista. Tuomaristo joutui Uudenkaupungin Demo-tilassa vaikean tehtävän eteen, sillä kaikki kilpailuun osallistuneet lukiolaiset olivat lahjakkaita puhujia. Kilpailun voittajaksi valittiin Antti Marttila Laitilan lukiosta, toiseksi sijoittui Aada Puukki Uudenkaupungin lukiosta ja kolmanneksi Bohumil Kotlár Uudenkaupungin lukiosta.

Osallistujat saivat valita kahdesta aiheesta: Uusikaupunki, Rauhan kaupunki tai Minä suomalainen nuori – pystynkö edistämään rauhaa omassa ympäristössäni tai maailmanlaajuisesti. Puhe sai kestää 3– 5 minuuttia.

Voittajaksi valitun Antti Marttilan puhe käsitteli koulukiusaamista.

– Puhe oli ratkaisukeskeinen ja selkeä. Se oli niin hyvä puhe, että se kannattaisi viedä koulumaailmaan, tuomariston puheenjohtaja, Lions-piirin piirikuvernööri Eija Kesti kiitteli.

Aada Puukin puhe oli tyylillisesti taideteos. Puhe alkoi runollisella kuvauksella Uudestakaupungista ja teki aikamatkan Ison vihan aikaan. Hän nosti tästä ajasta teemaksi eriytymisen ”mikrosodan”.

– Rauhan solmiminen vaatii yhteisymmärrystä ja sen ylläpitäminen paljon työtä.

– Avain rauhaan löytyy meistä itsestämme. Jokainen meistä voi olla rauhanneuvottelija.

Bohumil Kotlár kertoi, miten hän oli muuttanut Slovakiasta Suomeen seitsemän vuotta sitten.

Pikkukaupungin rauha Uudessakaupungissa oli tehnyt hänen vaikutuksen.

– Ihmissuhteet ovat tärkeitä, kun rauhasta puhutaan.

Uudenkaupungin lukiosta kilpailuun osallistuivat myös Saana Soinu ja Silja Pietilä.

Silja Pietilä piti rauhan kriteerinä vapautta syrjinnältä.

– Me nuoret käymme joka päivä vapauden sotaa, taistelemme oikeudesta tasa-arvoon ja onnellisuuteen, rakkauteen ja omasta kehosta päättämiseen.

Saana Soinu aloitti puheensa Afganistanin tilanteella ja miten yksilönä siihen voisi vaikuttaa. Hän nosti esille myös seksuaalisen häirinnän ja kehorauhan. Soinun mielestä kehorauha ei tule riittävästi näkyviin mediassa.

Laitilan lukiosta kilpailuun osallistui myös Heta Harikkala , joka käsitteli puheessaan eettisiä valintoja.

Kilpailun tuomaristoon oli kutsuttu Lions-piirin piirikuvernööri Eija Kesti, Uudenkaupungin hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso ja Uudenkaupungin Sanomien päätoimittaja Teija Uitto.