”Parempia olosuhteita ei voisi edes odottaa” – Vahterusring sai kiitosta Hiihtoliiton maastohiihdon puheenjohtaja Sirpa Korkatilta

0
Huippuhiihtäjä Laura Monosen ja tämän edustaman Hämeenlinnan Hiihtoseuran haltijakummiksikin kehuttu Sirpa Korkatti tutustui Vahterusringin olosuhteisiin kustavilaisen Ari Lagerströmin opastuksessa.

Suomen Hiihtoliiton maastohiihdon johtoryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Korkatti oli lievästi sanoen täpinöissään ottaessaan viikonloppuna ensimmäistä kertaa tuntumaa Vakka-Suomen Kuntoputken eli Vahterusringin olosuhteisiin ja harjoittelumahdollisuuksiin.

Hippotason hiihtäjäksi suupielet leveässä hymyssä itseään luonnehtinut Korkatti sanoi, ettei ole koskaan aikaisemmin pääsyt hiihtämään sisällä yhtä hyvissä olosuhteissa.

– Putken profiili tarjoaa haasteita niillekin, jotka haluavat hiihtää tosissaan ja lujempaa. Myös lumen laatu oli helppo havaita heti ensipotkusta alkaen erinomaiseksi. Koululaisille tämän tasoinen paikka tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden hiihtoon tutustumiseen. Kuulin, että parhaana talvena täällä on ollut suksilla jopa 4 000 lasta ja tarvittaessa lapsille pystytään järjestämään myös hyväkuntoiset lainavälineet, Hämeenlinnassa asuva Korkatti ihasteli.

– Vahterusringin hyviä puolia ovat ehdottomasti myös keskeinen sijainti ja monikäyttöisyys. Uudessakaupungissa on osattu olla luovia sen sijaan, että homma olisi jäänyt polkemaan paikalleen. Vahterusringillä on hyvät mahdollisuudet menestyä myös taloudellisesti, sillä näillä seuduilla ei luonnonlunta välttämättä saada kuin satunnaisesti. Tulevien huippuhiihtäjien harjoittelua ja kehittymistä ajatellen tämän tyyppiset paikat ovat ihan kriittisessä asemassa, jatkoi Korkatti.

Korkatti sanoo, että Vahterusringin vetäjien pitäisi panostaa nykyistäkin enemmän toiminnan vaikuttavuuksista kertomiseen.

– Hiihdettyjen kilometrien määrä ei ole se varsinainen juttu, mutta vaikuttavuus on. Voin ilman yhtään tilastoa kertoa, että täältä hankittu fyysinen kunto vaikuttaa myös henkiseen hyvinvointiin ja pitkässä juoksussa jopa ihmisten elinikään, sanoi Korkatti.

Sirpa Korkatti tutustui Varsinais-Suomen hiihto ry:n puheenjohtaja Ari Lagerströmin opastuksella myös kauden virallisesti avanneeseen 10–14-vuotiaiden lasten piirileiriin, jonka vetovastuussa oli Kalannin Vankka.

– Saimme heti mukaan kiitettävän määrän nuoria. Korona on varmasti vienyt meiltäkin aktiiviharrastajia, mutta aukot on tarkoitus täyttää töitä tekemällä ja uutta iskua hakemalla, Lagerström tiivisti.

Viikonvaihteessa Uudessakaupungissa keskityttiin ensisijaisesti tekniikkaharjoitteluun.

– Hyvät sisäolosuhteet pidentävät kautta ja tuovat samalla hiihtämiseen uutta mielekkyyttä. Voi jopa sanoa, että mielikin pysyy virkeänä, kun pääsee pitkän kesän jälkeen taas harjoittelemaan oikeassa elementissä, painotti Lagerström.

Seuraavaksi Uudessakaupungissa järjestetään piirileiri 13.11. ja 20.11. ohjelmassa on vakkasuomalaisille seuroille tähdätty Vakkaleiri.

Asko Tanhuanpää