Pyhämaassa on virkeää yhdistystoimintaa – Bingo vetää Nuorisoseurantalon täyteen kerran kuussa

0
Nurmijärveläinen Peetu Toivokainen viettää syyslomaansa Pyhämaassa ja on isoisänsä mukana pelaamassa. Taustalla Kirsi Koponen ja Soile Nurmikko.

Pyhämaan Nuorisoseura Kajastus järjestää kerran kuukaudessa bingo-tapahtuman. Viime lauantaina pelaajia kokoontui Nuorisoseurantalolle koko salin täydeltä. Pari pelaajaa istui kahvionkin puolella.

Bingo-palloja pyörittää ja arpoo määrätietoisella otteella Kirsi Koponen . Hän on jo 30 vuoden ajan toiminut Pyhämaan Nuorisoseuran sihteerinä.

– Jäätyäni pois ravintoloitsijan työstä en enää tavannut kovinkaan paljon ihmisiä, mutta nyt näen heitä muun muassa täällä, sanoo Kirsi Koponen, jonka yritys on aiemmin ollut Pyhämaan Ruori.

Määrä välein salissa kuuluu huuto: Bingo! Huutaneen pelaajan luokse kiiruhtaa Soile Nurmikko tarkistamaan rivin. Hän myös jakaa voittajien palkinnot.

– Meitä nuorisoseuran aktiiveja on täällä töissä joka kerta neljä. Vaihtelemme rooleja keskenämme, kertoo Soile Nurmikko.

Nuorisoseuran järjestämä bingo-tapahtuma kerää väkeä laajalta alueelta. Tällä kerralla koulujen syysloman aika toi paikalle myös nuoria, jotka tutustuivat peliin vanhempiensa ja isovanhempiensa seurassa.

– Tulimme tänne muistelemaan, millaista bingossa oli, ja näyttämään nuorille, millaista bingossa on, kiteyttää laitilalainen Tarja Saarela , joka on tullut pelaamaan uusikaupunkilaisten tyttärentyttäriensä ja tyttärensä kanssa.

Vehmaalainen Sirja Kaski pelaa bingoa tottuneesti. Iso merkkauskynä kädessään hän näppäilee väriä arvottujen lukujen päälle. Sirja Kaski sanoo heidän käyvän porukalla kaikissa bingoissa, mitä vain kyllin lähellä järjestetään.

– Tämä on eläkeläisen hyvä harrastus niin kauan kuin autolla pääsee. Tässä saa olla yhdessä ja jutella toisten kanssa. Samalla käymme kaupassa, kun kerran on reissuun lähdetty, selvittää Sirja Kaski pelireissujen merkitystä.

Lokalahtelaiset Albert Laaksonen , Wiljami Ryynänen , Helinä Haapanen , Enni Ryynänen ja Mirva Ryynänen ovat tulleet Pyhämaahan syyslomareissullaan.

– Facebookista tuli vastaan tapahtumailmoitus, ja päätimme äidin ja lasten kanssa lähteä kokeilemaan onneamme. Miehet eivät mahtuneet mukaan, naurahtaa Mirva Ryynänen.

– Minä haluan voittaa astianpesuainetta, sanoo Albert Laaksonen. – Minä haluan voittaa kahvinkeittimen, nokittaa Enni Ryynänen.

Pyhämaan nuorisoseura Kajastus on jo 90-vuotias. Yhdistystä johtaa Mika Sjöblom , joka harrastaa näyttelemistä nuorisoseuran alaisuudessa toimivalla Näyttämöllä.

– Nuorisoseuran Näyttämö täytti viime vuonna 20 vuotta. Nuorisoseura Kajastus piti syyslomalla Luova lava -nimisen lasten päiväleirin, kertoo Mika Sjöblom, joka tällä kertaa toimii bingo-tapahtumassa kahvion hoitajana.

Pyhämaa on kuin yhdistysten pyhä maa, niin paljon siellä on toimivia yhdistyksiä. Uudenkaupungin Pyhämaassa on asukkaita kuutisen sataa. Mutta Nuorisoseura Kajastuksen lisäksi virkeitä yhdistyksiä siellä on monia muitakin: Kammelan Pienviljelijäyhdistys, Pyhämaan Kalastajaseura, Pyhämaan Kotiseutuyhdistys, Pyhämaan Marttayhdistys, Pyhämaan Matkailuyhdistys, Pyhämaan Metsästysseura Sisu, Pyhämaan Pyry, Pyhämaan Vapaaehtoinen Palokunta, Raulion Seudun Pienviljelijäyhdistys ja Puhdas Mannervesi ry.

– Aina täytyy tulla paikalle, kun täällä on bingo. Tämä on mukava sosiaalinen tapahtuma, sanoo koiransa Sirun seurassa kahvitteleva Markku Laivo .

Jussi Vaajasaari