Raulion seudun Pienviljelijäyhdistys juhli 90-vuotista toimintaansa

0
Ex-puheenjohtaja Kai Lindegren sai kunnian toimia juhlakakun korkkaajana. Jonossa edellä oleva Sari Johtela on juuri saanut kupillisen kahvia Terhi Toivoselta.

Raulion seudun Pienviljelijäyhdistys on monessakin mielessä erikoisuus omassa viitekehyksessään. Ensinnäkin suurimmasta osasta PVY-nimellä perustetuista yhdistyksistä on tullut vuosien saatossa kylätoimikuntia ja toiseksi suuri osa lajitovereista elää enää nimenä paperilla.

Erikoisinta lienee kuitenkin se, että Raulion PVY antaa kaikille vuoden aikana toiminta-alueellaan syntyneille lapsille 100 euroa vauvarahaa ja samaan pakettiin vielä kosolti yhdistyksen naisväen valmistamia pehmeitä lahjoja.

– Vauvaraha on ollut perinne jo pitkään. Täytyy tunnustaa, että en taida edes tietää, milloin se oli ensimmäisen kerran jaossa, Raulion PVY:n sihteerin tehtäviinkin ehtivä pyhämaalaisen yhdistystoiminnan isähahmo Mika Sjöblom sanoo.

Historiakronikan Raulion PVY:n 90-vuotisjuhlissa pitäneen Sjöblomin mukaan yhdistyksen toiminta on ollut keskimääräisesti ajatellen hyvinkin aktiivista ja yksituumaista, mutta 1970-luvulla toiminta pääsi hiipumaan nuorten muuttaessa maalta kaupunkeihin.

– Suvantovaihetta ei onneksi kestänyt kovinkaan montaa vuotta, mutta toiminnan laatu kuitenkin muuttui. Siitä tuli enemmän vapaa-aikaan painottuvaa ja kyläyhdistystyyppistä. 1990-luvulla virisi ajatus myös lähiseudulla kiertävän soppatykin hankkimisesta ja sen jälkeen Raulion PVY:n maankuulu papusoppa onkin tehnyt kauppansa hienosti, Sjöblom kertaa.

Mika Sjöblom paljastaa, että hänen perheensä on ollut itse asiassa mukana maanviljelijä Leino Laurilan aloitteesta käynnistyneessä PVY:n toiminnassa ihan alusta lähtien.

– Mummini oli kolmen vuoden ikäinen, kun yhdistys perustettiin Uudenkartanon Suurikkalan Hongistossa 19.10.1921. Tuskin hän asiasta mitään muistaa, eikä nimikään ole perustajajäsenten listalla, mutta fakta se on

Sitä Sjöblomin kronikka ei kerro, oliko mummi kenties mukana PVY:n ensimmäisessä kokonaan naisista koostuneessa johtokunnassa. Elettiin jatkosodan aikaa ja miehet olivat sattuneesta syystä jossain ihan muualla kuin kotirintamalla.

Mukaansatempaavan historiaosuutensa lopuksi Mika Sjöblom muistutti vielä, mikä on ainoa toimiva keino pitää maaseudun yhdistykset hengissä.

– Yhdistys ilman jäseniä ei ole yhtään mitään, siksi jäsenille pitää järjestää mielekästä toimintaa.

Millainen sitten on Raulion seudun Pienviljelijäyhdistys tänään? Siihen saa vastata nykyinen puheenjohtaja Elisa Korjus .

– Jäsenkunta koostuu ihmisistä, jotka haluavat pitää yllä talkoohenkeä. He myös haluavat pitää huolta toisistaan ja ympäristöstään, PVY:n omistamien kansanpuiden myötä itse aikanaan toimintaan mukaan tullut Korjus tiivistää.

Asko Tanhuanpää