Rokotustahti on kiihtynyt Varsinais-Suomessa

0

Yli 2600 ensimmäistä koronarokoteannosta otettiin Varsinais-Suomessa viime viikolla. Viikko sitten oli 53 000 12 vuotta täyttänyttä asukasta, joilla ei ollut yhtäkään rokotetta. Nyt luku on laskenut 50 000:een.
– Tilanne on hiukan valoisampi kuin viime viikolla, muotoili varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.
– Jos tilannetta katsotaan pelkästään tapausmäärien ja ilmaantuvuuden perusteella, epidemiatilanne on vähän rauhoittumassa.
Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 109. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 122. Positiivisten testien osuus on nyt yli kuusi prosenttia. Testimäärät ovat laskeneet, ja siksi tapausmäärät eivät kerro koko totuutta, koska lieväoireiset eivät tule testatuiksi.
Sen sijaan sairaalakuormitus on pysynyt melko samalla tasolla jo useamman viikon. Tällä hetkellä on koronan takia 12 potilasta hoidossa Tyksissä, joista alle viisi on tehohoidossa. Yksittäisiä kuolemantapauksia on myös ollut Varsinais-Suomessa viime aikoina.
Suurin osa tartunnoista saadaan edelleen samassa taloudessa asuvilta ja lähipiiristä.
– Epidemia on Varsinais-Suomessa vieläkin rokottamattomien ja vieraskielisten epidemia, lisäsi Rintala.
Jopa 80 prosenttia vuodeosastohoidetuista ja 90 prosenttia tehohoitoon joutuneista on ollut rokottamattomia.
Rokotteita otetaan Varsinais-Suomessa aktiivisesti. Yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 86,5 prosenttia Varsinais-Suomessa ja toisen annoksen osalta 77,4 prosenttia.
– Vaikka näyttääkin siltä, että toisen rokoteannoksen suoja on pikkuhiljaa hiipumassa ikäihmisten kohdalla, rokote suojaa vieläkin varsin hyvin vaikealta tautimuodolta. Nyt on oikea aika aloittaa kolmannen rokotteen antaminen yli 60-vuotiaille, joiden edellisestä annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta, kertoi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.