Sähköasentajan osaamisen pitää olla laaja

0
Marko Niemiselle auto on tärkeä työväline, sillä työkohteet vievät häntä milloin minnekin.

Marko Nieminen on ollut yrittäjänä laskentatavasta riippuen 17, 11 tai reilut kaksi vuotta. Yksinyrittäjänä WB Asennus & Huolto on työllistänyt Niemisen elokuusta 2019 lähtien, mutta ensimmäisen sivutoimisen yrityksen hän perusti jo vuonna 2004.

– Tein aluksi autosähköhommia harrastuspohjalta kavereille, Nieminen selventää.

Autot ovat aina kiinnostaneet kalantilaista ja niistä juontaa myös hänen yrityksensä nimi. Hänellä on aputoiminimenä Autosähkö & -korjaamo Wanha Biili.

– Moni kysyy yrityksen nimestä, niin se tulee siitä, WB. Oma nimi ei tuntunut luontevalta yrityksen nimessä.

Ajoneuvoasentajaksi ammattikoulusta aikoinaan valmistunut Nieminen kokeili muita töitä ennen omaa alaansa.

Työt hän aloitti jo teini-ikäisenä ammattikoulun ohessa ilta- ja viikonlopputöinä Esson huoltoasemalla, missä hän työskenteli alkuvuoteen 1999 asti, kunnes siirtyi autotehtaalle.

– Jäin pois autotehtaalta 2003 toukokuussa, kun sieltä pistettiin paljon porukkaa pois. Olin hetken hyttitehtaan kurssilla, mutta totesin, että ei ole mun hommaa.

Hän päätti hakea putkiasentajan kurssille Winnovaan, mutta vaatimuksena oli alan työpaikka.

– Työpaikkatodistusta hakiessani sainkin työpaikan aikoinaan samalla kadulla asuneen Esa Korpijärven kautta Uudenkaupungin Rakennus-Putkitus Oy:ssä.

Talotekniikka-ala on työllistänyt Niemistä vuodesta 2003 lähtien. Vuonna 2009 Nieminen perusti oman aputoiminimen ja seuraavana vuonna hän oli toisena osakkaana perustamassa Vakka-Serviceä, jossa mukaan tulivat enemmän myös turvalaiteasennukset.

Tuo taival päättyi erimielisyyksiin muutama vuosi sitten ja oli aika keskittyä omaan yritykseen.

Niemisen yrityksen alan määrittäminen on hieman hankalampaa. Virallisesti hän on sähköasentaja, mutta myös turvalaiteasentaja ja paljon muuta.

– Turvalaitteita, talotekniikkaa, sähkötöitä, iv-asennukset, automatiikat, öljypolttimet, pienimuotoiset putkityöt ja kylmälaitteet. Aika laaja repertuaari, mitä tekee. Se täytyy tänä päivänä olla, jos ei toisen alan töitä ole, niin toivottavasti olisi edes jotain muuta, Nieminen luettelee osaamistaan.

Oma sivutoiminen yritys oli olemassa jo Vakka-Servicen aikoina, mutta uuden nimen tunnetuksi tekeminen ei ole helppoa.

– Vaikka on tuttu asiakkaille alalta, kestää vuoden tai kaksi ennen kuin asiakkaat löytävät, Nieminen huomauttaa ja lisää, ettei, korona ei ainakaan ole helpottanut asioita.

Jos voisi erikoistua vain yhteen osa-alueeseen, olisi Niemisellä selkeä suosikki.

– Mieluisin työ on turvalaiteasennus, mitä vain on valitettavan vähän. Sen jälkeen on sähkötyöt, mitä on kohtuullisesti ja automatiikka, jota taas on vähemmän.

Ilmalämpöpumppujen asennus ei ole suosikkihommaa, mutta niitäkin hän tekee tarpeen tullen.

Vaikka työt voivat usein olla samankaltaisia, ovat kuitenkin kohteet erilaisia.

– Harvoin on kahta samanlaista päivää.

Turvalaiteiden kysyntä ja tarve on lisääntynyt vuosien saatossa. Turvalaiteala on nykyään luvanvaraista toimintaa, joka ei ole asiakkaiden tietoon levinnyt kovinkaan hyvin. Turvalaitealan luvat myöntää Poliisihallitus.

– Varsinkin mökeille otetaan enemmän turvalaitteita. Mökkien varustelut ovat parantuneet ja ovat monelle jo kakkosasuntoja.

Monet haluavat sekä murtohälyttimen, että myös kameravalvonnan.

Niemisellä onkin kylmäasentajan, sähköasentajan, turvalaitelaiteasentajan sekä öljypoltinasentajan pätevyydet sekä näihin tarvittavat lupa-asiat kunnossa. Lisäksi hän on suorittanut turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon.

– Paloilmoittimien puolelle olisi kiinnostusta, mutta se vaatii insinöörin paperit. Siihen minulla ei ole kiinnostusta, en halua lukea insinööriksi, Nieminen naurahtaa.

Palovaroittimia hän toki asentaa nytkin ja kyseessä voi usein olla jopa sama laite, mutta toinen ei vain raportoi hälytyskeskukseen.

Yrityksen toimisto löytyy kotiosoitteesta, mutta pääasiassa työ vie muualle. Hän on valmis ottamaan kohteita kauempaakin.

– Suomessa tai ulkomailla, ei mitään väliä. Pääasiassa työt ovat sadan kilometrin säteellä.

Korona iski Niemisen kannalta hankalaan saumaan.

– Olin niin alkuvaiheessa, kun korona tuli. Olin ehtinyt toimia vasta puoli vuotta.

Asiakkaat eivät halunneet vieraita ihmisiä sisälle, joten työt vähenivät huomattavasti. Pikku hiljaa työt ovat palanneet takaisin.

WB Asennus & Huolto

Yrittäjä: Marko Nieminen

Yrittäjänä alalla: 11 vuotta

Perustamisvuosi: 2009

Ala: sähköasennus, talotekniikka

Työntekijöiden määrä: 1

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Edellinen yrittäjä haastaa aina seuraavan. Seuraavana vuorossa on Petri Lomppi.