Sotakuvaaja ja dokumenttielokuvien ohjaaja Ivar Heinmaa Ugissa

0
Ivar Heinmaa tunnetaan vaarallisten sota- ja kriisialueiden kuvaajana.

Ivar Heinmaa on virolainen ammattikuvaaja, joka vieraillut todennäköisesti myös sinun olohuoneessasi, sillä hän on työskennellyt vuosikymmenien ajan suomalaiselle medialle. Hän on ollut Ylen luottokuvaaja vuodesta 1991 alkaen ja hänen nimensä vilahtaa yleensä nopeasti uutisen lopuksi kuvamateriaalin vielä pyöriessä. Heinmaa on sotakuvaaja, joka tunnetaan juuri erittäin hankalien ja vaarallisten sota- ja kriisialueiden kuvaajana. Tiistaina hän saapuu Uutenkaupunkiin kaikille avoimeen yleisötilaisuuteen kertomaan, minkälaista on sotakuvaajan työ.

Ivar Heinmaa aloitti vuonna 1987 kuvaajana Viron televisiossa, ensimmäisen kuvaustehtävänsä Ylelle hän teki kaksi vuotta myöhemmin Moskovassa. Ylen toimittajan Vesa Toljosen kanssa hän kuvasi kaikkiaan yli 70 tunnin mittaista ohjelmaa Ulkolinjalle. YLEn ja Viron tv:n lisäksi hän on työskennellyt CNN:lle, SVT:lle, RAI:lle sekä Sveitsin ja Bosnian tv-kanaville.

Vuonna 2005 valmistui Heinmaan ensimmäinen dokumentielokuva Afganistanin arvet, kuusi vuotta myöhemmin valmistui toinen dokumentti Tśernobylin samurait. Vuonna 2014 Ivar Heinmaan kuvaama Syyrian sodan kasvot valittiin Prix Europa -elokuvafestivaalien parhaaksi dokumenttielokuvaksi.

Minkälainen on mies, jonka kuvat kriisialueilta tulevat olohuoneisiimme illasta toiseen? Kun mies ja kamera kuvaavat Syyrian Aleppoa ja Ukrainan Donetskia, miten sellaiselta työmatkalta palataan elämään tavallista perhearkea? Tiistai-illan aikana kuulemme, miten Ivar Heinmaasta tuli sotakuvaaja ja mitä hän on ajatellut kuvatessaan kansanmurhasta toipuvaa Ruandaa, taisteluja Irakissa ja Ukrainassa tai matkustaessaan ihmissalakuljettajien mukana pakolaisten veneessä Välimerellä – siellä, minne sinä ja minä emme halua matkustaa, kun tilanne on päällä

Ivar Heinmaa puhuu kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa tiistaina 19.10. kello 18 Uudenkaupungin työväentalolla. Tilaisuudessa häntä haastattelee Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama . Ivar Heinmaa saapuu Uuteenkaupunkiin Vakka-Suomen Viro-seuran kutsumana, osana rauhan juhlavuoden ohjelmaa.

Madis Jürgen on kirjoittanut tästä kiinnostavasta kameramiehestä kirjan Sotakuvaaja Ivar Heinmaa – Missä helvetissä sinä taas kävit? Kirja on mahdollista hankkia tilaisuuden yhteydessä. Keskiviikko-aamuna Ivar Heinmaa puhuu lukiolaisille työstään ja kokemuksistaan kriisialueilla eri puolilla maailmaa.