Talkootyö ja hyvä porukka miellyttävät seuratyössä

0
Pyhämaalainen Juha Johtela palkittiin Uudenkaupungin vuoden 2020 seuratyöntekijänä.

Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry on perinteisesti palkinnut vuosittain kuntien kanssa yhteistyössä kuntakohtaiset vuoden seuratyöntekijät. Palkinnot on jaettu Varsinais-Suomen Urheilugaalassa aina vuoden alussa.

Uudenkaupungin vuoden seuratyöntekijäksi valittiin Juha Johtela . Koronarajoituksien takia gaala järjestettiin etänä, ja syyskuussa Uudenkaupungin liikuntapalvelut muisti Johtelaa kahvitilaisuuden muodossa.

Pitkään seuratyötä eri yhdistyksissä tehnyt Johtela sanoo olevansa mielissään muistamisesta.

– Onhan se hienoa, että meitä seuratyöntekijöitä tällä tavalla palkitaan. Se kuitenkin on suurelle yleisölle aika näkymätöntä työtä, Johtela iloitsi.

Monet seuratyöntekijät tuskin tekevät vapaaehtoistyötä pelkästään palkintojen kimallus mielessä. Näin myös Johtela kokee asian.

– Ei tätä työtä tehdä vain sen takia, että saadaan palkintoja, vaan työtä tehdään aivan muuta varten.

Pyhämaasta kotoisin oleva Johtela on ollut vaikuttamassa elämänsä aikana monissa eri yhdistyksissä erilaisissa rooleissa. Palkinnon hän sai Pyhämaan Pyryn edustajana, mutta rooleja löytyy myös Pyhämaan Kalastajaseurasta ja Pyhämaan Metsästysseurasta.

Seuratyöhön hän päätyi jo lähes 20 vuotta sitten. Pyryssä Johtela on ollut mukana vielä pidempään ennen luottamustehtäviä.

– Kun omat lapseni olivat pieniä, aloin vetämään sählykerhoja. Sitten kun pyydettiin mukaan johtokuntaan, niin siitä oli vaikea kieltäytyä.

Nykyään Johtela toimii Pyryn puheenjohtajana. Ensimmäinen luottamustyö oli sihteerinä Kalastajaseurassa. Siinä roolissa hän toimii edelleen.

– Olen pienestä pitäen kalastanut, joten oli luontevaa olla mukana seuran toiminnassa, Johtela taustoittaa.

– Jossain vaiheessa ajauduin Länsi-Suomen Kalatalouskeskuksen hallitukseen, mutta olen nykyään vain varajäsenenä. Sieltä olen päässyt pois, Johtela naurahtaa.

Vapaa-aika saattaa olla joskus kortilla, kun luottamustehtäviä on paljon. Viikoittain Johtela vetää lentopalloharjoituksia on myös itse aina mukana pelaamassa.

On kuitenkin asioita, joista hän ei tykkää luottamustehtävissä.

– Tilinpäätökset ja vuosikertomukset eivät ole hauskoja tehtäviä ja niissä menee aikaa.

– Mutta nekin on pakko tehdä, Johtela toteaa.

Kaikista kiireistä ja luottamustehtävistä huolimatta Johtela ei osaisi olla seuratyöstä pois. Hyvä seura ja ihmiset auttavat jaksamaan.

– Hyvä porukka on kaiken a ja o. Enhän minä voi yksin tehdä mitään, joten kyllä se porukka vaaditaan siihen ympärille, hän muistuttaa.

Talkootyö on monissa seuroissa ja yhdistyksissä edelleen isossa asemassa, jotta toiminta pysyy pystyssä. Tosin innokkaita talkoolaisia ei tahdo löytymään vanhojen tilalle. Johtela on huomannut saman trendin ja pohtinut, miten saisi uusia talkoolaisia houkuteltua mukaan.

– Sitä ollaan pohdittu isommalla porukalla, Johtela naurahtaa.

Hän ymmärtää, että nykyään ihmisillä on omat kiireensä ja esimerkiksi sihteerin homma ei houkuta hirveästi vapaaehtoisia.

– Siihen kun keksisi jonkun tavan, millä saisi lisää talkoolaisia. Ihmiset kyllä osallistuvat toimintaan, mutta siihen varsinaiseen työntekoon on vaikea saada uusia tekijöitä.

Johtela iloitsee pyhämaalaisten aktiivisuudesta talkootyöhön. Pyhämaan kokoisessa pienessä kyläyhteisössä on hänen mielestä tärkeää, että toimintaa riittää, missä koko yhteisö on mukana.

– Olemme onnistuneet saamaan Pyhämaahan sellaisia juttuja, mitä yksin olisi ollut vaikea saada. Esimerkiksi kunnostimme yhteistyössä kaupungin kanssa uimarannan, Johtela mainitsee ja jakaa kiitosta lukuisille talkoolaisille ja kaupungille.

Vuoden seuratyöntekijän palkinto antaa Johtelalle lisävirtaa jatkaa monissa eri vapaaehtoistehtävissä siviilitöiden ohella. Uusia projekteja ja tehtäviä pitää koko ajan keksiä.

– Vielä ei kaikki projektit ole julkisia, hän paljastaa.

– Tärkeintä on, että kylä pysyisi aktiivisena. Meillä pitää olla aktiivisia yhdistyksiä ja seuroja, jotta yhteisö pysyisi hyvinvoivana, Johtela päättää.