Tilattu lehti on yhä tärkein

0

Suomalaiset pitävät yhä sanomalehtiä tärkeimpänä mediana. Tämä ilmenee keskiviikkona julkaistusta Kansallisesta Mediatutkimuksesta (KMT), jolla kartoitetaan suomalaisten median seuraamista. Yli 15-vuotiaista suomalaisista 96 prosenttia lukee tilattavaa sanomalehteä päivittäin.

Lukijat haluavat tilata yhä sanomalehtiä, vaikka mediamarkkinoilla on ilmaisjakelulehtiä ja myös sosiaalisen median käyttö on lisääntynyt. Sanomalehtien uskottavuus perustuu pitkäjänteiseen uutisseurantaan, jota ilmaisjakelulehdet ja sosiaalinen media eivät pysty korvaamaan. Lukija tietää, että tilaamalla alueen oman lehden, hän pysyy lähiympäristönsä asioista perillä.

Tämä näkyy myös Uudenkaupungin Sanomien tilauksissa ja lukemisessa. Lehtemme peittoprosentti on Uudessakaupungissa peräti 91 prosenttia. KTM:n mukaan kokonaistavoittavuutemme on nyt 19 000 lukijaa viikossa, mikä on erittäin hyvä tulos alle 16 000 asukkaan kaupungissa, johon muuttavasta väestöstä 38 prosenttia on vieraskielisiä. Uudenkaupungin lisäksi lehteämme luetaan myös Pyhärannassa, Vehmaalla, Taivassalossa, Kustavissa ja jonkin verran myös Laitilassa, jossa Laitilan Sanomilla on kuitenkin vahva asema.

Se mielikuva, että nuoret eivät lukisi paikallislehteä, ei siis pidä paikkansa. Vain lukemisen tapa on muuttumassa. Uutiset luetaan yhä useammin kännykästä, tabletista tai tietokoneelta. Sanomalehtisisältöjä lukee digitaalisena 86 prosenttia suomalaisista ja 25–44-vuotiaista 93 prosenttia. Digitaalisia sisältöjä lukevat vähiten 65 vuotta täyttäneet, mutta heistäkin kolme neljästä lukee sanomalehtien verkkouutisia.

Uudenkaupungin Sanomat otti käyttöön pari viikkoa sitten apin, jonka voi ladata maksutta kännykkään tai tablettiin. Apin tarkoitus on helpottaa lehden lukemista. Verkkouutiset ja diginäköislehden voi lukea kännykällä nyt missä tahansa ja silloin kuin itselle sopii. Uusin näköislehti on luettavissa jo ennen kuin paperilehti kolahtaa aamulla postilaatikkoon.

Maailma ja välineet muuttuvat, mutta uutisten tarve ei katoa mihinkään. Paikallislehden vahvuutena on, että uutiset kertovat, mitä kotikulmilla tapahtuu.

Teija Uitto