Tutut asiakkaat auttavat arjessa

0
Erja Niemisen keittämää kahvia on nautittu Lounaspaikka Paussissa jo lähes 16 vuotta.

Erja Niemisellä tulee ensi keväänä 16 vuotta täyteen Lounaspaikka Paussin yrittäjänä.

Ravintola-alalla työskentely ei ollut hänelle mitenkään itsestään selvää, vaikka hän valmistui alalle ammattikoulusta. Samoin yrittäjäksi ryhtyminen vaati pientä suostuttelua.

Nieminen työskenteli samassa paikassa Kalannintien varrella jo edellisen yrittäjän aikana, mutta silloinen yrittäjä päätti keskittyä vain Laitilan Wilhelmiina & Waltteriin.

– Hän ehdotti minulle, että rupeanko yrittäjäksi. Ajattelin, että en todellakaan, mutta mies oli sitä mieltä, että kokeile vaan, Nieminen muistelee.

Hetken mietittyään hän ryhtyi yrittäjäksi ja aikoo jatkaa eläkepäiviin saakka. Niihin ei enää ole kuin muutama vuosi aikaa.

Nieminen valmistui aikoinaan ammattikoulun keittiöpuolelta vuonna 1976, mutta ei ajatellut ryhtyä kokiksi. Ajokorttikin puuttui.

– Mansikkamaalla tienasin, että sain ajokortin, Nieminen kertoo.

Sen jälkeen työpaikat vaihtuivat monta kertaa. Harvinaisen usein syynä oli yrityksen konkurssi. Työhistoriasta löytyvät muun muassa Uudenkaupungin Kutomo, Laitilan Kruunu-Pukine ja Salcomp.

Hän kävi myös metallialan kursseja, jonka merkkinä näkee edelleen metallitöitä lounaskahvilan sisustuksessa.

Sen jälkeen olikin aika palata ravintola-alalle. Päätöstä hän ei ole katunut, vaikka yrittäjänä moni asia pitikin pohtia eri tavalla.

– Kantapään kautta on opeteltu, mutta aina on eteenpäin päästy.

Vaikka joskus on huonompi päivä, se yleensä korjaantuu, kun saa hyvää palautetta tutuilta asiakkailta.

– En osaisi olla toisella töissä. Olen sillä tavalla itsenäinen, että vaikeaa se olisi, Nieminen pohtii.

Aluksi Erjalla oli Paussissa myös toinen työntekijä, mutta viimeiset vuodet hän on pyörittänyt lounaspaikkaa yksin. Syyt alaisesta luopumiseen olivat yksinkertaisesti taloudelliset.

Kalannissa on vain muutama lounasta tarjoava ravintola, joten suuri osa Paussin asiakkaista saapuu ruokailemaan läheltä. Lisäksi vakituisia asiakkaita tulee esimerkiksi Orivon yrityksistä.

Niemisen ruokiin tykästyneitä ovat myös monet keikkatyöläiset. Viime kesänä hän oli miehensä kanssa eräänä viikonloppuna Tammelassa leirintäalueella. Sieltäkin löytyi sattumalta monta kertaa Paussissa ruokaillut työmies.

Vuosien saatossa Paussin toiminta on pysynyt suunnilleen samanlaisena. Ruokalistalla pitää aina olla hernekeittoa torstaisin ja leikettä perjantaisin. Laskiaistiistai tuo ainoan poikkeuksen.

– Silloinkin ihmetellään torstaina, että eikö ole papusoppaa ollenkaan. Olen sentään laittanut pannukakkua jälkiruoaksi, Nieminen naurahtaa.

Gluteenittomien ruokien kysyntä on yksi suurimmista muutoksista 16 vuoden aikana. Toiseksi muutokseksi Erja listaa ruoan hinnan nousun.

– Ihan kaikki on noussut. Tukusta kun tilaan, niin aina ovat hinnat nousseet.

Nieminen tilaa ruoat Raumalta. Melko usein kuitenkin porkkanapussissa lukee Vihannes-Laitila eli lähiruoka on vain tehnyt pienen koukkauksen.

Niemisellä on ollut tapana pitää 2–3 viikkoa kesälomaa, mutta korona sotki hieman suunnitelmia. Tulevana 40-vuotishääpäivänä on sentään tarkoitus tehdä Lapin-reissu.

Korona vei viime vuonna hetkeksi kaikki asiakkaat, mutta hiljalleen tilanne on palannut normaaliksi.

– Silloin kun korona alkoi pidin kaksi kuukautta kiinni ja sen päälle yhden kuukauden sairauslomaa. Se on ollut ainoa sairausloma 16 vuoden aikana, Nieminen sanoo koputtaen samalla puuta.

Yrittäjälle tyypillisesti työpäivä ei rajoitu toimistoaikatauluihin.

– Työpäivät venyvät 11–12 tuntiin. Puoli kahdeksalta avaan ja puoli kolmelta laitan kiinni. Sen jälkeen on siivoamista ja monen näköistä muuta, eivätkä työt siihen lopu. Kotona suunnittelen ruokalistaa ja teen tukkutilaukset.

Elämäntapa kuitenkin sopii Niemiselle, vaikka yhdeksän lastenlapsen kanssa varmasti saisi myös ajan kulumaan.

Tulevaisuudessa siintävillä eläkepäivillä Nieminen aikoo ainakin viettää aikaa puutarhassa ja ympäri Suomea matkaten.

Alkuperäisenä kalantilaisena Nieminen on aina muistanut kertoa, mistä on kotoisin Suomessa matkatessaan.

– Isäntä usein sanoo, että olemme Uudestakaupungista, mutta minä korjaan, että olemme kalantilaisia, Nieminen hymyilee.

Lounaspaikka Paussi

Yrittäjä: Erja Nieminen

Yrittäjänä alalla: 15 vuotta

Perustamisvuosi: 2006

Ala: lounaskahvila

Työntekijöiden määrä: 1

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Edellinen yrittäjä haastaa aina seuraavan. Seuraavana vuorossa on Marko Nieminen WB Asennus & Huollosta.