Tyks Majakkasairaalan rakennustyö valmistui aikataulussa

0
Yksi hakuun tulevista viroista on Tyks / sairaalapalveluiden tulosaluejohtajan tehtävä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vastaanottaa Tyks Majakkasairaalan rakentajilta tiistaina. Rakennustyö valmistui aikataulussa ja maksoi kustannusarvion mukaisesti 185 miljoonaa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) uusimman rakennuksen vastaanotto oli tämän viikon tiistaina. Vastaanoton jälkeen sairaanhoitopiiri jatkaa talon varustelua ja henkilökunnan koulutuksia uusiin järjestelmiin ja tiloihin. Tammi-helmikuussa tapahtuvat muutot U-sairaalasta ja eri puolilta Tyksin mäkeä. Tyks Majakkasairaala avautuu asiakkaille helmikuun alussa.

Rakentamisen hankejohtaja Timo Seppälä on iloinen pitkään odotettujen tilojen valmistumisesta. Huhtikuussa 2016 alkanut rakennus on nyt valmis ja moderni sairaala odottaa käyttäjiään.

– Tärkein tavoitteemme täyttyy, kun saamme uudet ja asianmukaiset tilat nyt pääosin U-sairaalassa olevalle toiminnallemme, hän sanoo.

Tyks Majakkasairaalaan siirtyvät Lasten ja nuorten klinikka, Naistenklinikka, Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikka sekä Suu- ja leukasairauksien klinikka. Talossa on myös näitä yksiköitä palveleva iso leikkausosasto ja esimerkiksi kuvantamisen yksiköitä. Henkilökuntaa muuttaa noin 1 200 henkilöä.

– Kaikki muuttajat saavat koulutusta ja perehdytystä, joka vie keskimäärin kaksi henkilötyöpäivää. Valmistautuminen muuttoon on jo tarkasti aikataulutettu. Varsinainen muutto tapahtuu kahden viikon aikana helmikuun alussa, hankejohtaja Riikka Aaltonen kertoo.

Koronapandemiasta huolimatta rakentaminen pysyi aikataulussa ja ennalta sovitussa hinnassa.

– Koronan vuoksi osa tavaratoimituksista myöhästyi, minkä vuoksi jouduimme muun muassa muuttamaan työjärjestystä. Vahva projektiosaaminen varmisti aikataulussa pysymisemme. Muutamia työntekijöitä sairastui koronaan, mutta saimme hyvin altistuneet selville ja heidät asetettiin karanteeniin, ja siten onnistuimme välttämään taudin leviämisen työmaalla, Seppälä kertoo.

Vuonna 1969 valmistuneen U-sairaalan kerrokset 6–13 tyhjenevät helmikuussa muuton myötä. Alempiin kerroksiin jää vielä toimintaa. U-sairaalaa tarvitaan, kunnes rakentaminen Tyksin Kantasairaalan alueella taas etenee.

– Tavoitteena on saada U-sairaala tyhjäksi vuoteen 2025 mennessä. Se edellyttää lisärakentamista. Seuraavaksi on suunnitteilla lisäosa T-sairaalaan. Pitkän aikavälin tavoitteena on uusi U-sairaala, Timo Seppälä kertoo.

Helsingin moottoritien ylle noussut Tyks Majakkasairaala näkyy Turun itäiselle tuloväylälle.

– Vaikuttavan näköinen rakennuksemme toimii porttina ja toivottaa Turkuun tulijat tervetulleeksi, Timo Seppälä toteaa.

Majakkasairaalan etupihan kaidekatos valoineen valmistuu lähiviikkoina. Kahdeksankerroksisen talon katolla sijaitsee sairaalan konesali, joka valaisee majakan lailla ympäristöä.