U-soten viiden kunnan yhteistoiminta-alueen koronatilanne pysyy tasaisena, mutta korkeana. Viimeisen 12 vuorokauden aikana Uudessakaupungissa on todettu 21 tartuntaa ja muualla U-soten alueella 1.
Uudessakaupungissa ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on tällä hetkellä 137. Koko U-soten alueella on todettu pandemian aikana yli 450 koronavirustartuntaa. Uudessakaupungissa koronan ilmaantuvuus on tällä hetkellä maakunnan viidenneksi suurin.
– Maakunnan koronatilanne on heikkenemässä ja maskin käyttöä suositellaan edelleen voimakkaasti. Muutenkin tulisi yhä huolehtia käsihygieniasta ja yskimiskäyttäytymisestä. Tautitilanne ei ole millään muotoa asettumassa, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kertoo.
Koko Varsinais-Suomen alueella korona leviää tällä hetkellä erityisesti työpaikoilla ja lähipiirin keskuudessa. Korona leviää tällä hetkellä koko maakunnan alueella isoissa työpaikoissa. Rantasen mukaan yksittäisiä tartuntoja on myös sote-alan työpaikoilla.
– Tautimuodot ovat astetta vaikeampia rokottamattomilla, mutta sairaalahoitoon joutuu tällä hetkellä myös rokotettuja. Painotan silti rokotusten tärkeyttä, koska he eivät sairastu tautiin yhtä vakavasti. Paljon tietenkin riippuu iästä, perussairauksista ja rokotusten antamisajankohdasta, Rantanen lisää.
Uudessakaupungissa ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 73,9 prosenttia väestöstä. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tilastojen mukana toisen rokoteannoksen on saanut 63 prosenttia väestöstä. Korkein rokotuskattavuus on yli 60-vuotiailla. Myös kolmansien tehosteannosten jakaminen on aloitettu tietyille väestöryhmille.
– Nuorten aikuisten rokotekattavuus on yhä muuta väestöä alempi. Osa heistä on vieraskielisiä, mutta syitä alhaiseen rokotuskattavuuteen on monia. Meillä ei ehkä ole tarpeeksi kovia houkuttimia rokotusten hankkimiseksi, mutta emme aio houkutella väkeä rokotuspisteisiin pizzoja tai ämpäreitä jakamalla, Rantanen sanoo.
– Täällä ei ole ehkä ihan vielä tiedostettu sitä, kuinka pahasti nuoretkin voivat sairastua tautiin. Alueella on myös jonkin verran rokotusvastaisuutta, Rantanen lisää.
U-soten alueella ei ole koronan takia päässyt syntymään suuria patoutuneita hoitojonoja, vaikka koronarokotusten annossa ja koronatartuntojen jäljityksessä on yhä ylimääräistä henkilökuntaa. Jonkin verran viiveitä on kuitenkin pitkäaikaissairaiden hoidossa, esimerkiksi diabeetikoiden seurantakäynneissä.
– Olemme pystyneet pitämään normaaleja terveydenhuollon vastaanottoja auki, koska olemme palkanneet lisäresursseja, jotka ovat edelleen töissä. Tosin emme tiedä, kuinka paljon potilaita on jäänyt tulematta vastaanotoille viruspelon vuoksi. Jonkin verran sellaisia tapauksia on tullut ilmi, Rantanen kuvailee.
– Terveydenhoitoalan kuormittavuus on yhä korkealla. Henkilökunta alkaa olla tosi väsynyttä. Jos koronatilanne vielä entisestään pahentuisi, niin meillä ei olisi enää työntekijäreserviä, siksi tilanne on todella huolestuttava, hän lisää.
U-soten ja Uudenkaupungin ensi vuoden sosiaali- ja terveyspuolen budjettiehdotus on lähetetty eteenpäin kaupunginhallituksen ja valtuuston käsittelyyn. Budjetissa ei ole huomioitu koronan mahdollisesti tuomia lisäkustannuksia. Esimerkiksi koronanäytteidenoton takia U-soten alueen laboratoriokustannukset ylittivät tänä vuonna budjetin yli miljoonalla eurolla.
– Ensi vuodelle on budjetista otettu kaikki koronapuskurit pois. Esimerkiksi laboratoriokustannuksista on otettu varoja pois sillä oletuksella, että koronaa ei ole enää ensi vuonna. Olemme budjettimme kanssa pulassa, jos tauti jatkuu, Rantanen toteaa.
Fakta
Maskin käyttöä suositellaan yhä
Suunenäsuojus on yhä tärkeä keino pysäyttää tartunnan leviäminen.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri suosittelee yhä maskin käyttöä.
Maskia tulisi käyttää julkisessa liikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.
Myös kouluissa ja oppilaitoksissa olisi suositeltavaa käyttää maskia 6. luokasta lähtien.
Lisäksi suunenäsuojusta käyttävät koronavirustestiin hakeutuvat matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
Oman tilannekohtaisen harkinnan mukaan suunenäsuojusta voi edelleen käyttää muissakin tilanteissa.
Sairaaloissa potilaiden ja vierailijoiden tulee käyttää suunenäsuojusta sairaalan ohjeistuksen mukaisesti.
Lähde: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri