Päättäjähaastattelu: Juha Aaltonen: Kaupungilla on liikaa ylläpidettäviä neliöitä ja liian vähän teknistä henkilökuntaa

0
Juha Aaltonen ajelee kokouksiin Helsingistä, jossa hänen nykyinen työmaansa on.

– Ensimmäisen kerran minut valittiin valtuustoon 1997. Jo silloin meillä oli käytössä Tilastokeskuksen ennusteet, miten Uudenkaupungin käy, ja valitettavasti ne ovat toteutuneet, Juha Aaltonen (ps.) sanoo.

Teknisen lautakunnan puheenjohtajaksi valittu Aaltonen on huolissaan siitä, miten kaupungin asukasluku ei ole kasvanut toivotulla tavalla ja samanaikaisesti hoidettavia ja korjattavia rakennuksia on liikaa. Aaltonen aloitti lautakunnan puheenjohtajana selvittelemällä tilannetta ja totesi sen perusteella, ettei kiinteistöjä ole saatu myytyä riittävästi ja myytyjen kohteiden hintataso on ollut alhainen.

– Olen tehnyt reissuhommia yli viisi vuotta. Se antaa perspektiiviä asioihin, kun on näkee muita paikkakuntia.

– Työskentelen parhaillaan Silta-sairaalan työmaalla Helsingissä. Sen kustannusarvio on yli kolminkertainen sihyyn verrattuna.

Teknisen lautakunnan kokoukseen Aaltonen ajelee siis tänä syksynä Helsingistä, jossa hän työskentelee työmaan turvallisuuspäällikkönä. Kun pääkaupunkiseudun nostureitten keskeltä ajaa Uuteenkaupunkiin, tunne on lähinnä ristiriitainen.

– Uusikaupunki on nätti kaupunki ja asumispaikkana ihan jees, mutta alalla työskentelevänä olen huolestunut rakennusten määrästä. Uudenkaupungin pinta-ala on suurempi kuin Turun ja jokaisessa entisessä kuntakeskuksessa on hoidettavia rakennuksia.

Aaltonen on asunut Uudessakaupungissa kolmevuotiaasta. Henkilökohtaisesti kaupungissa on hoidettavana nyt omakotitalo sekä mökki. Niitten lisäksi Aaltonen kertoo ostaneensa Uudestakaupungista tontin, jolle aikoo rakentaa ympäri vuoden asuttavan vapaa-ajanasunnon.

– Eiköhän se siitä kerro, että luotan sittenkin Uudenkaupungin kykyyn selviytyä tilanteesta, hän naurahtaa.

Teknisen lautakunnan puheenjohtajalla on muutamia ajatuksia, joita toivoo saavansa vietyä eteenpäin. Yksi on, ettei terveyskeskusta pureta ennen kuin sote-uudistus toteutuu.

– Ei kai se vuodesta, parista ole kiinni. Kun sote sekoittaa kuitenkin koko paletin, on parasta katsoa sinne asti, mitä kannattaa tehdä.

Esimerkiksi hän nostaa tehostetun palveluasumisen yksikön Merituulikodin, joka vaatii remonttia. Vuonna 1904 valmistuneen rakennuksen korjauskustannukset nousevat samalle tasolle kuin mitä uudisrakentaminen maksaisi. Aaltonen miettii, onko terveyskeskus todella siinä kunnossa, että se pitäisi purkaa.

– Yksikään tekninen arvio ei lopu sellaiseen lausumaan, että rakennus olisi järkevintä purkaa. Terveyskeskuksessa olisi huoneet valmiina, hän viittaa Merituulikodin tarpeisiin.

Sivistys- ja hyvinvointikeskuksen kustannuksista käydään keskustelua ja Aaltonen toteaa, että kyllä hänkin hanketta kalliina pitää. Hänestä kuitenkin se juna meni jo, että asiaa kannattaa enää liiemmin vatvoa.

– Uusikaupunki on puun ja kuoren välissä. Hankintapäätös on tehty ja kun kaikki toiminnot on suunniteltu saman katon alle, vaikea rakennushanketta on lähteä paloittelemaan tai kuorimaan.

Sen sijaan hän miettisi muita kiinteistöjä:

– Mitä tehdä maistraatille ja Mörnelle? Voiko pääkirjaston tiloihin tehdä muita toimintoja?

– Kun kaupungilla on näin paljon ikääntyneitä rakennuksia ja liian vähän teknistä henkilökuntaa sen hoitamiseen, niin onhan tilanne aika masentava. Asialle on pakko tehdä vihdoin jotain.

Kalannissa hänestä yksi ratkaisu olisi rakentaa uusi alakoulu, mutta samalla pitäisi päättää, mitä yläkoulurakennukselle sitten tehdään.

 

Juha Aaltonen

Ikä: 57

Syntynyt: Alavus

Ammatti: turvallisuuspäällikkö

Perhe: vaimo, aikuinen poika ja tytär

Luottamustoimet: valtuusto ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja (ps.)

Harrastukset: hyötyliikunta työmaalla ja mökillä