Ulkoliikuntabuumi ei näkynyt kesän kuntorasteilla

0
Kuntorastien kävijämäärä väheni tänä vuonna hieman eikä vuoden 2016 Valtsun Virstan tapaisia jonoja tapahtumapaikalla nähty.

Pandemian uutisoitiin saaneen ihmiset suurin joukoin ulkoharrastusten pariin ja isompien kaupunkien liepeillä ulkoilualueilla kerrottiin olleen jopa ruuhkaa, kun rajoitusten vuoksi sisätapahtumat olivat kokonaan kiinni tai tiukan kontrollin takana.

Kuntorasteilla ei jostain syystä ainakaan Uudenkaupungin seudulla ulkonaliikkumisen buumi näkynyt. Sekä Vakka-Rasti että Laitilan Jyske raportoivat kumpikin osanottajamäärien lievästä laskusta sekä edelliseen 2020 kesään että ”normaalikesään” verrattuna.

Sekä viime että edellisenä keväänähän kumpikin seura aloitti suunnistustapahtumat rajoitusten vuoksi omatoimirasteilla eli rastit olivat metsässä noin viikon kerrallaan ja niitä sai käydä hakemassa omaan tahtiin.

Vakka-Rasti raportoi viime kevään 12:lla omatoimirasteilla käyneen keskimäärin lähes sata suunnistajaa, mutta varsinaisilla kuntorasteilla keskiarvo tipahti noin 70:een. Laitilassa normaaleille rasteille palattiin aikaisemmin ja omatoimirasteja ehdittiin pitää vain kahdet.

– Kesän kokonaismäärä oli Vakka-Rastilla yhteensä 27 tapahtumassa 2200 suoritusta, joka tekee tapahtumaa kohden vähän yli 80 suoritusta. Ihan hyvä määrä, mutta hieman vähemmän kuin olisi toivonut ja pientä laskua edellisiin vuosiin, kertoo Vakka-Rastin kuntorastivastaava Riku Salminen .

Jyske ei omatoimirastien kävijöitä tilastoinut, mutta tavallisissa kuntosuunnistuksissa osanottajia oli kesän aikana keskimäärin hieman alle 30, joka sekin on vähemmän kuin ennen.

Vakka-Rasti tilastoi suoritukseksi myös järjestelytehtäviin osallistuvat, kun taas Jyskeen luvuissa on mukana vain reitille lähteneet.

Osanottajien määrän vähenemiseen on kummassakin seurassa syitä pohdittu. Korona lienee yksi syy. Vaikka suunnistustapahtumat järjestetään ulkona ja turvavälien pitäminen tapahtumapaikalla ja maastossa on helppoa, jotkut saattavat edelleen karsastaa yleisötapahtumia.

Toinen syy on säätila. Erityisesti kesän pitkä hellejakso vähensi selvästi kuntoiluintoa, kun kunnon hien sai päälle istumallakin.

Talven aikana seuroissa pohditaankin tapaa, millä ulkoilubuumi saataisiin ainakin osittain ohjattua rasteille.

Pitäisikö järjestää koko kesän sekä normaali kuntotapahtuma että omatoimirastit, jotta rasteille pääsee myös jos se vakioaika ei sovi tai muuten haluaa etsiä rasteja omassa rauhassa. Tämä lisää jonkin verran järjestäjien työtä, mutta ei kuitenkaan kohtuuttomasti.

Myös ratojen rakennetta pohditaan. Nyt lyhyt rata on helppo ja siitä matkan pidetessä vaikeusaste kasvaa, jolloin kovakuntoiset mutta heikon suunnistustaidon omaavat tai heikkokuntoiset ”hyvät” suunnistajat eivät oikein löydä itselleen sopivaa haastetta.

Lisäksi uusia suunnistusalueita on jatkuvasti kartoitettava. Viikosta toiseen rasteilla käyvät alkavat vakiomaastoihin tottua. Kun tapahtuma pidetään uudella alueella ja/tai uudella kartalla, lisää se selvästi kiinnostusta myös alueen ulkopuolella ja houkuttelee harrastajia normaalia enemmän Rauman ja Turun suunnasta.

Totuus on myös, että alueen harrastus on melko iäkkäiden, tai ainakin vuosikymmeniä suunnistaneiden varassa ja uusia nuoria pitäisi saada ehdottomasti enemmän mukaan.

Jussi Arola