Vielä puutarhajätteestä

0

Uudenkaupungin Sanomat uutisoi lauantana 16.10.2021 näkyvästi monelle kaupunkilaiselle tärkeästä puutarhajätettä koskevasta asiasta.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuvituksesta näkyi minkälainen kuralätäkkö vastaanottopaikka on ja kuinka hankala perille asti on päästä peräkärryn kanssa.

Täydennyksenä uutiseen voidaan kertoa, että Myllykadun toiselta reunalta sadan metrin matkalta kertyy puutarhajätettä vuodessa useita, ei vain kahta, kuvissa näkyviä peräkärrykuormia. Oleellista on, että kiinteistön kadunhoitovelvoite edellyttää pahimpina vuodenaikona poistamaan jätteen lähes päivittäin.

Tähän asti yksityinen kiinteistön omistaja on joutunut viemään jätteen joko johonkin metsään – kuka minnekin kaupungin tai naapurin tai itse omistamaansa metsään pitkänkin matkan päähän – tai varastoimaan sen pihalleen väliaikaisesti. Nyt on näköjään ilmaantunut mahdollisuus viedä puutarhajäte L&T sekajätteeseen. Jätemaksu on 177 euroa/ tonni. Siihen sisltyy Alv 24%

Vaikka ei ole kovin suurista maksuista kysymys, niin ei voi tuntua järjestelynä oikeudenmukaiselta, että kiinteistön omistajaa laskutetaan kaupungin istututtamien puiden jätteiden ilmaisen siivoamisen jälkeen jätemaksulla ja arvonlisäverolla!

Huoltoyhtiöt saavat viedä kaikkina aikoina puutarhajätteen sille kuuluvaan paikkaan. On vaikea ymmärtää, että yksityistä kiinteistön omistajaa ja veronmaksajaa kohdellaan kaupungissamme siihen nähden eriarvoisesti. Sekään ei tunnu oikeudenmukaiselta!

Monen toiveena on, että kaupungin viranhaltijoilla olisi tahto ja kyky järjestää haravointijätteelle yhtä hyvä ratkaisu kuin on onnistuttu tekemään risujen osalta.

Seppo Sjöblom

Rakennusinsinööri

Myllykadulta