Yömuuttajat

0
Punakylkirastas on Suomen yleisimpiä pesimälintuja. Maailmanlaajuisesti laji on kuitenkin silmälläpidettävä.

Kirkkaana syysyönä voi ylös katsahtaessaan nähdä tähtitaivaan lisäksi parven lentäviä lintuja, jotka erottuvat heikosti tummina hahmoina pimeässä. Välillä parvesta kuuluu hiljaisesti kantautuvia terävän karheita ”tsii”-huutoja.

Nämä pienehköt linnut ovat punakylkirastaita. Ne tekevät loppukesän ja alkusyksyn taitteeseen ajoittuvan sulkasatonsa jälkeen muuttoa talvehtimisalueilleen Keski- ja Länsi-Eurooppaan sekä Välimerelle.

Jotkin yksilöt talvehtivat vielä kauempana: Lähi-Idän pohjoisosissa sekä Afrikassa Atlasvuorten pohjoispuolella. Yksittäisiä punakylkirastaita jää eteläiseen Suomeen talveksi, etenkin hyvinä marjavuosina.

Monet pienet varpuslinnut muuttavat mielellään öisin. Oikeastaan suuri osa muuttolinnuista voi muuttaa sekä päivä- että yöaikaan kelien salliessa matkanteon. Yön aikana lintuparvi voi tehdä matkaa suotuisissa olosuhteissa jopa toista sataa kilometriä. Parhaat muuttoyöt ovat selkeitä ja matkaa jouduttavat sopivat myötätuulet.

Lintujen matkanteko näkyy myös säätutkissa, joiden avulla yömuuttoa voidaan seurata. Tutkakuvissa hajallaan lentävät suuret pikkulintuparvet näyttävät samalta kuin laajat sadealueet, tiiviimmät parvet havaitaan yksittäisinä pistemäisinä muodostelmina.

Mitä hyötyä linnuille on öiseen aikaan muuttamisesta?

Arvellaan, että ne suunnistavat kirkkaina öinä tähtikuvioiden avulla. Ainakin osa lajeista kykenee käyttämään lisäksi myös maan magneettikenttää suunnistusapuna. Tämä on hyödyllinen taito varsinkin pilvisemmällä kelillä, jolloin tähdet eivät välttämättä erotu.

Yöllä muuttamisesta voi olla muitakin etuja. Viileässä yöilmassa paljon lihastyötä vaativa, kehoa lämmittävä lentäminen sujuu miellyttävämmin. Liikkeellä olo pitää linnut tarpeeksi lämpiminä, kun muutoin niiden olisi etsittävä erikseen suojaisa yöpymispaikka. Öisin muuttavat linnut ovat myös paremmassa turvassa pedoilta.

Matkanteko öisin vaikuttaa olevan usean tekijän summa. Lentäjiä yötaivaalle riittää monista lintulajeista: jo kesäkuun ensimmäisistä kahlaajista aina loppuvuoden viimeisiin vesilintuihin.

Punakylkirastaiden kiivain muuttoaika on käynnissä vaiheittain syys-lokakuussa. Linnut lähtevät muuttomatkalle sitä mukaa, kun höyhenpuku on taas kunnossa ja kesän aikana kuoriutuneiden poikueiden yksilöt ovat kasvaneet lentokykyisiksi.

Vaikka yöaikaan muuttava lintuparvi ei osuisikaan kohdalle, muuttomatkalla olevat linnut ovat usein havaittavissa myös päiväsaikaan. Punakylkirastaat pysähtyvät matkan aikana päiväksi tai pariksi lepäämään ja ruokailemaan. Etenkin nuoret, saman kesän poikaset voivat tapailla hieman haparoiden melodisia laulukuvioita.

Hetken ajan lähiluonto on lintujen myötä taas täynnä elämää. Kunnes seuraavana sopivana muuttoyönä lintujen matka jatkuu ja aamu paljastaa hiljaisemmat tienoot.

Lily Laine

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here