1629 mustikkaa ja muita arjen ihmeitä

0
Teija Lehdon "Puhdas ilo" on valmistunut tänä vuonna, kuin suurin osa muistakin nyt esillä olevista töistä.

Taidegraafikko Teija Lehdon näyttely ”Arkikuvia” korostaa hetkessä elämistä ja hetkistä löytyvää kauneutta. Aihe voi löytyä niin keittiön tiskivuoresta kuin mustikkametsästä.

– Eräänä kesäisenä päivä poimin litran mustikoita, laskujeni mukaan 1629 marjaa. Osa oli vähän raaempia kuin toiset, osa kitukasvuisempia, osa pyöreämpiä, mutta jokainen niistä oli itsessään luonnon pieni ihme ja jokainen niistä pääsi tähän teokseen, kuvaili Lehto grafiikkatyön ”Litra mustikoita” syntyä.

Hänelle arkisten asioiden kuvaaminen on samalla kannanotto tarkan katsomisen puolesta.

– Teoksillani koen jatkavani asetelmamaalauksen pitkää perinnettä, mutta tuon sitä nykyaikaan: kuvissani esiintyy ei-yleviksi miellettyjä muoviesineitä, tiskiä ja sotkua. Sotku ei ole itseisarvo, toki teen kuvia myös siitä miten kaunis on keittiönpöydälle heijastuva valo, tai miten puut tekevät varjoja ulkona kuivuvaan lakanaan.

– On olemassa myös tätä kuvaava sanonta; jumala asuu yksityiskohdissa, tiivisti Lehto.

Teija Lehto työskentelee puupiirrostekniikalla käyttäen yhtä koivuvanerilaattaa.

– Kuva syntyy laattaa vuoroin kaivertamalla ja vedostamalla. Yhteen työhön sisältyy useampi vedostuskerta ja laatta tuhoutuu työskentelyprosessin aikana. Työmetodi on hidas ja siksi teenkin vain pieniä vedossarjoja, selvitti Lehto.

Teija Lehto on asuu Paimiossa ja hän on työskennellyt taidegraafikkona 23 vuotta. Nyt Uudessakaupungissa nähtävä näyttely ”Arkikuvia” oli alkusyksystä esillä Helsingissä Galleria G:ssä.

Teija Lehdon ohella Galleria Horisontin marraskuu näyttelyvieraana on kuvataiteilija Raimo Aarras . Näyttely esittelee keväällä 90 vuotta täyttäneen kalantilaistaiteilijan usealla teemalla; Italian renessanssia rakastavana taiteilijana, luonnon kuvaajana, mutta ennen kaikkea taitavana surrealistina.

Raimo Aarras on itse todennut, että taiteesta on löydyttävä viesti jonka on noustava korkeammalle kuin meitä ympäröivä arkipäivä.

Galleria Horisontissa olevat työt ovat isänsä mittavasta tuotannosta valinneet Johanna Aarras-Varjus ja Hannu Aarras.

Teija Lehdon ja Raimo Aarraksen työt ovat esillä 28. marraskuuta asti.