200 litraa peurakeittoa ja 400 pullaa – Juhlavuoden peijaiset on paikkakunnan kulttuuritapahtuma

1
Raulion pienviljelijäyhdistyksen soppatykiltä peurakeittoa jakavat Laura Pohjola ja Terhi Toivonen.

Pyhämaan nuorisoseurantalolla vietettiin pyhäinpäivänä peijaisia. Metsästysseura Sisu oli kutsunut Nuorisoseurantalolle Pyhämaan kylän koko väen ja mökkiläiset. Kaikille oli kauniissa syyssäässä tarjolla peurakeittoa ja nokipannupullakahvia.

– Tämä on kylän yhdistysten perinteinen yhteistapahtuma. Tällä kertaa juhlimme Metsästäjäliiton 100-vuotisjuhlan kunniaksi, sanoo metsästysseuran Aki Varjonen.

Tapahtumassa oli runsaasti osallistujia. Raulion pienviljelijäyhdistys oli valmistanut soppatykissään 200 litraa lihakeittoa. Pyhämaan Martat olivat leiponeet 400 pullaa, ja Pyhämaan metsästysseura Sisu oli hankkinut lihat.

– Pyhämaalaisten yhteishenki tuli jälleen todistettua näiden karkeloiden järjestelyissä. Tällä hengellä ja tekemisen meiningillä pärjättäisiin vaikka kriisiolosuhteissa, iloitsee Pyhämaan metsästysseura Sisun puheenjohtaja Janne Heijari.

Juhlavuoden peijaisia varten oli ammuttu kuusi valkohäntäkaurista.

– Tänä vuonna hirviä ja peuroja on oikein kivasti. Me aloimme metsästyksen viikkoa ennen mantereen seuroja, koska menossa oli hirvieläinten muutto saaristosta mantereelle, kertoo Janne Heijari.

Tapahtuman pitkän historian aikana nyt oltiin ensimmäisen kerran syömässä ulkona. Tyyni poutasää suosi tapahtumaa.

– Tämä on paikkakunnan kulttuuritapahtuma. Metsästysseura näyttelee täällä suurta osaa, sanoo metsästysseura Sisun kunniapuheenjohtaja Osmi Siltanen.

Lihakeitto valmistui Raulion pienviljelijäyhdistyksen soppatykissä. Peurakeittoa jakoivat Laura Pohjola ja Terhi Toivonen.

– Tulen kanssa pitää olla varovainen. Soppatykin pesään saa panna vain pieniä puita. Niitäkään ei saa panna liikaa, jottei perunat mene muusiksi, tietää jo nuoruudessaan kenttäkeittiötä hoitanut Elisa Korjus.

– Lihakeittoon tuli 80 kilogrammaa perunaa ja 10 kilogrammaa palsternakkaa, selleriä, lanttua, sipulia, porkkanaa ja juuripersiljaa ja 30 kilogrammaa jauhelihaa, luettelee pienviljelijäyhdistyksen puheenjohtaja Elisa Korjus.

Pyhämaan metsästysseura Sisu toimii parin sadan metsänomistajan mailla. Metsästysoikeuden vuokranneille oli tarjolla sekä peuranlihasäilykkeitä että arvonnan kautta peuran umpiopakattuja sisä- ja ulkofileitä. Arvontaan osallistui lähes sata maanomistajaa. Joka toinen arpa voitti.

– Peurojen lihat on leikattu, tyhjiöpakattu ja pakastettu Rauman Murtamolla, kertoo metsästysseuran Aulis Kuurne.

Pyhämaan metsästysseura Sisu toimii virkeästi. Myös nuoria on saatu mukaan seuran riistanhoitotyöhön toisin kuin monilla paikkakunnilla, missä tulokkaista on pula.

– Meillä ei ole sitä ongelmaa. Muilla ehkä on. Me olemme kaikki alle 90-vuotiaita, veistelee Jarkko Kleemola.

Fjalar Heijari ulkoiluttaa tapahtumassa yksivuotiasta Martta-koiraa. Jack Russel-terrieristä tulee luolakoira ketun, supikoiran ja mäyrän metsästykseen.

– Minulle Martta on enemmänkin seurakoira. En tiedä, tuleeko minusta metsästäjää, sanoo Fjalar Heijari.

Tapahtumassa yleisö pääsi myös ampumaan. Ei kylläkään metsästysaseilla eikä riistaeläimiä, vaan virtuaalisesti. Nuorisoseurantalon näyttämölle oli pysytetty ampumarata, jossa Kalannin seudun riistanhoitoyhdistyksen simulaattorin avulla sai kokeilla osumatarkkuuttaan valkokankaalla kirmaaviin saaliseläimiin.

Juhlavuoden peijaisten yhteydessä pidettiin myös lähetystyön myyjäiset. Pyhämaan kappeliseurakunnan myyjäiset on aiemmin pidetty lähetyslounaan yhteydessä. Myynnissä oli ennen muuta neuleita. Etenkin sukkia oli tarjolla runsain määrin erilaisia.

– Tänä syksynä seurakunta ei pitänyt omaa tilaisuutta. Sovimme, että myymme tavaraa metsästysseuran tapahtumassa. Nimikkolähettimme tulevat mukaan seuraavaan lähetyspiiriin, tiedottaa Pyhämaan lähetyssihteeri Anita Lamminen.

Jussi Vaajasaari

1 KOMMENTTI

  1. voisi vähempikin riittä ! minä en paura keitosta välitä mutta muuten on kyllä herkullisen kuuloista apetta tarjolla ja on muutenkin tarmokas tapahtuma varmasti tiedossa joka tyypille! nyt talkoo hamnskat naulakosta kätösiin ja omin käsin lapioimaan suuhen herkkua!

Kommenttien lisääminen on estetty.