Ainakin melkein unelma-ammatissa

0
Teija Vuorinen on pyörittänyt Vihreää valoa Lokalahden keskustassa 15 vuotta.

– Olen pienestä saakka sanonut, että minusta tulee keittiöpäällikkö. Tein lapsena leikkiruokaa ja pyysin äidin syömään käpyjä, Teija Vuorinen muistelee naurahtaen.

Hänen haaveenaan oli päästä ravintolan keittiöön töihin. Sen sijaan hän päätyi muutaman mutkan kautta oman lounaskahvilansa yrittäjäksi.

Ammattikoulusta kokkipuolelta valmistunut Vuorinen oli hotelli Lännentien keittiössä töissä oppisopimuksella ja piti kovasti työstä.

Sitten syntyi perhettä ja Vuorinen päätyi pitkäksi aikaa hieman toisenlaiseen keittiöön.

– Olin 21 vuotta Lokalahden koulun keittäjänä. Sitten vasta ryhdyin yrittäjäksi vähän myöhemmällä iällä, mutta en ole kertaakaan katunut päätöstä, Vuorinen iloitsee.

– Saan tehdä sitä, mitä olen aina halunnut, ainakin melkein, Vuorinen jatkaa.

Kahvila-ravintola Vihreä Valo on palvellut Lokalahden keskustassa 15 vuotta. Lounaan lisäksi Vuorisen yrityksen palveluihin kuuluvat pitopalvelu ja vanhusten ruokapalvelu, josta muodostuu nykyisin yksi iso asiakaskunta.

Vanhusten ruokapalvelu on vakaampi tulonlähde, kun lounastajien määrä vaihtelee suuresti.

– Voi olla kymmenen, tai voi olla 60 ruokailijaa. Riippuu päivästä onko työporukoita syömässä.

Pitopalvelupuoli hiljeni huomattavasti koronan vuoksi, mutta hiljalleen sekin on elpymässä ja pientä helpotusta tuo myös jouluherkkujen myynti.

Vihreästä Valosta pääsee yhdyskäytävää pitkin Tepen tupaan, jota pyörittivät Annelen baarin nimellä Annele Vehmanen ja Matti Länsipaltta . Baari päätyi Teija Vuorisen omistukseen, kun tuli aika vaihtaa työpaikkaa.

Koulun keittäjän hommat loppuivat, kun kaupunki päätti, että ruoka tulee jatkossa kaupungista. Siinä vaiheessa Teija ilmoitti, että lopettaa. Hän oli tottunut siihen, että lapsille tehtiin leivät ja kaikki koulun omassa keittiössä.

Silloin Vuorinen muisti tarjouksen Annelen baarin ostamisesta.

– Annele ja Matti heittivät ohimennen, että osta baari. Menin sitten juttelemaan, että myyttekö.

Tällä hetkellä Tepen tupa on talvitauolla. Kesällä terassille tarjoiltiin pizzoja, mutta paikan pyörittämisestä vastasi Wile.E Racing.

Tepen tuvassa järjestettiin ennen koronaa Possufestejä ja viime kesällekin oli kovia suunnitelmia, mutta ne lopulta kaatuivat.

Vihreän Valon paikalla sijaitsi aikaisemmin Säästöpankki. Pankkiholvit ja -aulat piti siis korvata ravintolan kalustuksella.

Vuorinen ei ollut koskaan ennen toiminut yrittäjänä ja yllätyksiä riitti alussa. Ja kun mitään ei ollut valmiina, piti kaikki hankkia.

– Ei ollut lautasen lautasta, Vuorinen pyörittelee päätään.

Onneksi Vuorinen on aina voinut luottaa siihen, että henkilökunta toimii. Tämän hetken kolmikosta kaikki ovat olleet talossa jo vuosia.

Vanhusten ruokapalvelussa asiakkaita on riittänyt.

– Asiakkaita on tullut ihan puskaradion kautta, emme ole sitä pahemmin mainostaneet.

Vihreän valon perinteinen kotiruoka maistuu niin paikan päällä lounastajille kuin vanhuksillekin.

– Teemme leivät ja pullat itse, vanhukset tykkäävät siitä.

He toimittavat ruokaa myös esimerkiksi Loistoon. Muuten asiakkaina on lähialueen työntekijöitä ja esimerkiksi keikkatyöläisiä.

– Keväällä alkaa liikkua enemmän syöjiä. Emme ole minkään tien varrella, tänne täytyy tulla erikseen, Vuorinen tietää.

Joka torstai on keittopäivä, hernekeittoa on joka toinen torstai.

– Muutimme keittopäivän tiistaiksi, mutta siitä tuli märinää, että hernekeittoa pitää olla torstaisin, Vuorinen naurahtaa.

Lounaalla luotetaan paikallisiin tuotteisiin. Perunat ja kalat tulevat Lokalahdelta, vihannekset Kalannista.

Kiireisellä yrittäjällä ei usein jää aikaa lomailulle.

– Ei. Varsinkaan kun ei pääse ulkomaille. On ollut tapana jommankumman pojan perheen kanssa lähteä kerran vuodessa reissuun, mutta se ei onnistunut viime vuonna.

Vuorinen tuntee itsensä niin hyvin, että jos lomalle lähtee, pitää lähteä kauas. Muuten hän vastaa puhelimeen ja ottaa tilauksia vastaan.

Veneilyä, lukemista ja vesijumppaa harrastava Vuorinen innostui viime talvena myös hiihtämisestä työkaverinsa kanssa. Lisäksi kiireisenä pitää pieni Vilho-koira.

– Hän ei onneksi tarvitse pitkiä lenkkejä. Töissä tulee välillä parikymmentä tuhatta askelta, ei tarvitse enempää, Vuorinen sanoo.

Kahvila-ravintola Vihreä Valo

Yrittäjä: Teija Vuorinen

Yrittäjänä alalla: 15 vuotta

Perustamisvuosi: 2006

Ala: kahvila-ravintola, pitopalvelu, vanhusten ruokapalvelu

Työntekijöiden määrä: 4

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana vuorossa on parturi-kampaaja Sofia Rinkineva.