Alisenkadun kiveämistyöt käynnissä – Valaistusta varten tulossa väliaikaisia ratkaisuja

0
Marraskuun aikana Alisenkadun remonttityömaalla tehdään linjakuivatuskouruja ja kadun pinnan kivetystöitä. Tällä hetkellä töitä tekevät V-S Pihakiven Joose Uusitalo (oik.) ja Toni Lastula (vas.). Töitä seuraa oranssissa takissa Maisemarakennuksen työnjohtaja Pasi Vilola.

Alisenkadun remonttityömaa Koulukadun ja Sepänkadun välillä etenee vauhdilla. Kahden kuukauden remontin jälkeen kaikki maanpinnan alaiset työt eli kaapeloinnit, vesijohdot ja viemäröinnit on saatu tehtyä. Myös Sepänkadulle tehdyt hulevesityöt ovat valmistuneet, mutta kyseisen kadun asvaltointi on edessä vasta keväällä.

– Tästä eteenpäin rakennamme vain kohti kadun pintaa eli varsinaiset kaivuutyöt on nyt saatu valmiiksi, katutöitä urakoitsijana hoitavan Maisemarakennuksen työnjohtaja Pasi Vilola kuvailee.

Tällä hetkellä Alisenkadun eteläreunaan on jo asennettu takaisin vanhoja reunakiviä. Sen viereen tehdään linjakuivatuskouruja, jotka keräävät kadun pintavedet.

– Linjakuivatuskouruihin tulee vielä myöhemmin ritiläkannet, joiden joukossa on muutamia merihenkisiä erikoiskansia, Vilola lisää.

Vanhat reunatukikivet asennetaan seuraavaksi Alisenkadun pohjoisreunan. Sen jälkeen aloitetaan pintojen kiveäminen uudella kivellä.

– Kaikki on nyt säästä kiinni, mutta teemme ennen routaa niin paljon kuin suinkin ehdimme, Vilola sanoo.

Kadun pintaan ladotaan harmaata, punaista ja ruskeaa luonnonkivigraniittia.

– Kivet ladotaan sekaladontana ja työn tekee alihankintana V-S pihakiven väki, Vilola lisää.

Katuun on jo asennettu valaisinpylväiden perustukset, mutta uusien valaisinten asennusta hidastaa se, että niiden toimitusajat ovat venyneet alkuperäisestä. Kivetyksen alta on kuitenkin purettava jossain vaiheessa vanhat valaisintolpat pois, joten luvassa on väliaikaisia ratkaisuja.

– Nyt näyttäisi siltä, että rakennamme kadun pätkälle väliaikaisen valaistuksen, koska emme voi jättää korttelin pätkää ilman valojakaan, Vilola huomauttaa.

Valaistukseen liittyvät kaapelointityöt aiheuttavat sen, että lyhtyaikaisia kaivaustöitä on tehtävä myös Alisenkadun Sepänkadun ja Koulukadun välin ulkopuolella.

– Nämä ovat nopeita juttuja, eivätkä estä ihmisten kulkua keskustan yrityksiin. Tällä hetkellä kaikkiin yrityksiin on avoimet ja leveät kulkuväylät ja järjestely jatkuu niin kauan kuin teemme Alisenkadun kivetystöitä kadun keskialueella, Vilola kertoo.

Alueen yrittäjät ovat antaneet urakoitsijalle muutamia huomautuksia kulkureittien järjestelyistä. Esimerkiksi keskustan apteekkiin on tehty Sepänkadulta väliaikainen asvaltointi. Syy on käytännön sanelema, koska muihin kadun varren yritystiloihin tavarantoimitukset voidaan tehdä myös takakautta.

– Apteekkiin se ei kuitenkaan ollut niin yksinkertaista, joten saimme siitä tiedon ja hoidimme asvaltoidun reitin alle viikossa heitä varten, Vilola lisää.

Koko Alisenkadun korttelin mittaisen urakan pitäisi valmistua ensi toukokuuhun mennessä. Katuosuudesta tehdään kävelypainotteinen hidaskatu, jossa myös yksisuuntainen ajoneuvoliikenne on sallittua.