Harrastamisen Uudenkaupungin malli on saanut koululaiset liikkumaan

0
Parkour-kerho on ollut yksi suosituimmista liikuntakerhoista alkusyksystä.

Uudenkaupungin kouluissa on syksyllä aloitettu uusi harrastustoiminnan malli. Uudenkaupungin kaupunki sai keväällä 100 000 euron suuruisen avustuksen, jonka avulla voidaan toteuttaa harrastamisen Uudenkaupungin malli.

Hanke on osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa harrastamisen Suomen mallia, jolla pyritään lisäämään lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla peruskoulun oppilaille maksutonta harrastustoimintaa koulupäivän yhteyteen.

Hankekoordinaattorina toimiva Annika Pelto kertoo, että hanke on lähtenyt hyvin käyntiin eri puolilla Uudenkaupungin kouluja.

– Hienosti lapsia on osallistunut meidän kerhoihin. Tällä hetkellä mukana on noin 260 lasta, pääsääntöisesti alakouluista. Yläkoululaisille yritämme myös keksiä mielekästä toimintaa, Pelto kertoo.

Harrastukset ovat olleet käynnissä syyskuun lopusta lähtien. Tällä hetkellä kouluissa on meneillään mm. parkour-kerhoja.

Parkour oli yksi suosituimmista harrastuksista, minkä koululaiset nimesivät mieluisaksi harrastukseksi vuoden 2020 koululaiskyselyssä.

– Parkouria on melkein joka koulussa monessa ryhmässä. Lisäksi kokkauskerhoja on käynnissä sekä taiteellisia että liikunnallisia kokeilukerhoja.

– Liikunnallisessa kokeilukerhoissa pääsee kokeilemaan eri liikuntalajeja tai taiteellisessa erilaisia kädentaitoja ja kuvataidetta, Pelto taustoittaa.

Rakentavaa palautetta ei ole vielä hirveästi tullut, johtuen siitä, että hanke ei ole vielä ollut tarpeeksi kauan käynnissä. Kiitosta harrastustoiminta on kuitenkin saanut.

– Vanhemmilta on tullut kiitosta, kun lapset ovat päässeet ryhmiin. He ovat myös kertoneet lapsilla olevan hauskaa, Pelto iloitsee.

Pellon mukaan palautetta ja kehitysideoita otetaan mielellään vastaan.

– Tämä ensimmäinen vuosi on vähän tällaista kokeilua, eikä tällaisesta hankkeesta ole aikaisempaa kokemusta. Kun saamme palautetta, niin kehitämme toimintaa ja keksimme parannusideoita.

Viime keväästä lähtien ohjaajia on haettu eri harrastuksiin. Tällä hetkellä syksyn kerhoihin on riittävästi ohjaajia, mutta keväälle olisi hyvä saada lisää innokkaita vetäjiä.

– Haluaisimme lisätä kerhoja keväälle, mutta se tarkoittaisi, että tarvitsisimme myös uusia ohjaajia, Pelto toivoo.

Uusia ja halukkaita ohjaajia pyydetään ottamaan yhteyttä suoraan Pellolle sähköpostilla annika.pelto@uusikaupunki.fi.

Yliopistossa opiskeleva ja osa-aikaisena hankkeen parissa työtä tekevä Pelto aloitti hankekoordinaattorina elokuun alussa. Ensimmäiset kuukaudet ovat sujahtaneet vauhdilla ohi mielenkiintoisen tehtävän parissa.

– Hyvin on työt lähtenyt käyntiin. Tosi mielenkiintoista ja monipuolisesti on kaikkea eri tehtävää kerhojen organisoimisesta hallinnollisiin asioihin, Pelto kuvailee.