Hevostallista on tullut Raijalle kuin toinen koti

0
Raija käy tallilla lähes joka päivä. Hevosharrastus on tuonut valtavasti iloa elämään.

Raija Hoikkala on ollut hevostyttö koko ikänsä. Ratsastamaan hän pääsi kunnolla kuitenkin vasta kuusi vuotta sitten kun muutti Turusta Uuteenkaupunkiin. Alkuvuodesta 50-vuotispäiviään juhlinut Raija aikoo ratsastaa niin kauan kuin suinkin pääsee hevosen selkään.

Lapsena Tampereella syntynyt Hoikkala vietti paljon aikaa naapurin ravitallilla. Siellä hän oppi hoitamaan hevosia, mutta ratsastamaan ei päässyt.

– Olin käytännössä ihan vasta-alkaja, kun tulin tänne Wasaborgin tallille ratsastustunneille, Raija kertoo.

Nykyään senioriratsastaja on lähes tallin vakiokalustoa. Hän ratsastaa pari kertaa viikossa ja käy muuten tallilla lähes joka päivä auttamassa hevosten hoidossa.

Silloin tällöin hän tekee myös aamutalleja ja avustaa pienten lasten ratsastustunneilla. Oma ratsastustaito on kehittynyt niin, että Raija on osallistunut jo seuramestaruuskisoihin.

– Kilpaileminen jännittää, mutta olen ottanut sen asenteen, että jos en osallistu, en ikinä lakkaa jännittämästä.

Hevoset ovat hienoja eläimiä, mutta niiden kanssa on sattunut myös haavereita. Raija kertoo pudonneensa ”vaikka kuinka monta kertaa”, joskin loukanneensa pahemmin vain kerran. Silloin häneltä murtui luu.

Erään kerran putoamisen jälkeen todettiin aivoverenvuoto, mutta ratsastaja itse uskoo, että se tuli jo ennen putoamista.

– Itse asiassa oli onni, että se tuli hevosen selässä. Jos olisin ollut jossain muualla, vuotoa ei ehkä olisi huomattu ajoissa.

Viime vuonna ratsastus oli hetken katkolla kun Raijalla todettiin nivelreuma. Nyt siihen on lääkitys, mutta nivelet voivat välillä silti olla niin kipeitä, ettei ratsastus onnistu.

– Ratsastus on kyllä hyvää liikuntaa. Lääkärin mukaan voin ratsastaa jos suinkin pystyn. Osallistun myös noin joka kolmas viikko Laura Heinon pitämälle Centered Riding -tunnille ja siellä katsotaan muun muassa jalkojen asentoa tarkasti.

Ratsastajana Raija sanoo olevansa itsekriittinen. Hän yrittää aina parhaansa, mutta ei itse ole koskaan täysin tyytyväinen. Opettajalta hän toivoo sitä, ettei oppilaita päästetä liian helpolla.

– Täällä on hyvät opettajat ja talli-ilmapiiri on mukava.

Ratsastuksen voi aivan hyvin aloittaa aikuisena vaikka ei olisi lapsena päässyt hevosen selkään. Wasaborgissa pyörii parhaillaankin aikuisten alkeisryhmä. Raija kannustaa lähtemään rohkeasti kokeilemaan ja toteuttamaan hevoshaaveita.

– Tämä on tuonut minulle valtavasti iloa ja olen saanut tallilta paljon uusia ystäviä.

Pirkko Varjo