Hyviä kirjoituksia Uudenkaupungin Sanomissa

0

Matti Jussila kirjoitti kolumnissaan ”Mieli voi muuttua” kulttuurin säilyttämisestä kriittisissä oloissa. Esimerkiksi suolaspuorit jäivät Sorvakon rannalle. Nyt uhkana on Viikaistenmäen tuhoutuminen.

Ari Saastamoinen kirjoitti asiantuntemuksella Sihy/Wintterin tilanteesta monelta kannalta. Erityisesti suuret kustannukset pelottavat. Hyvin monet kansalaiset ovat samaa mieltä. Tuleeko kaupungista nyt kriisikunta rakentamisen takia?

Maailmantalouden näkymät ovat hyvin kriittiset valtavan velkaantumisen takia, mikä vaikuttaa Suomessa suoraan valtion ja kuntien talouteen, ja uusi sotejärjestelmä vaikeuttaa edelleen talouden hoitoa.

Jäävätkö kaupungin sosiaalihuoltoasiat hunningolle? Sosiaaliasiat ovat kuitenkin kunnan päätehtävä ja talous pitäisi pitää kunnossa.

Ari Saastamoisen avaus on oikea. Vaikka viisi miljoonaa on jo menetetty, niin asian peruuttaminen voi pelastaa kunnan.

Wintterin suunnitelma sisältää paljon erittelemättömiä ongelmia, joiden mahdolliset kauaskantoiset vaikutukset tekevät asiasta arveluttavan.

Nuori lukiolainen Iiris Soininen kertoi nuorten ongelmista asiallisesti. Tämän päivän nuoret ovat koulunkäynnin ansiosta monessa asiassa fiksumpia kuin edelliset sukupolvet. Iiris kertoi myös pyrkineensä asepalvelukseen. Hatunnoston arvoinen teko.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että naisten asepalveluksen pitäisi olla vapaaehtoinen.

Ja tarinan lopuksi kiitos myös Jussi Arolalle hyvästä ja vähän vinosta, valtakunnan politiikkaakin sivuavasta tulkinnasta.

Kauno Pietilä

Kalanti