Itämeren kalapuikkoja suomalaisista silakoista

0
Esa Lahtinen (oikealla) ja Marko Huhtala Kalasetista ovat tyytyväisiä siihen, että silakasta voidaan valmistaa terveellisiä kalapuikkoja, jotka on helppo lämmittää ateriaksi.

Kauppojen kalatuotevalikoimiin on saatu uusi lisä. Kyseessä ovat suomalaisesta silakasta valmistetut Itämeren kalapuikot.

Uusikaupunkilaisittain on merkittävää, että silakat kalapuikkoihin toimittaa täkäläinen kalanjalostuksen moniosaaja Kalaset Oy.

– Kyseessä on monin tavoin merkittävä hanke. Siitä kiittävät Itämeri, kansanterveys ja kansantalous, korostaa Esa Lahtinen Kalaset Oy:stä.

Tähän saakka Suomessa myytävien merikalojen kalapuikkojen raaka-aineena on ollut ulkomainen kala ja myös valmiit tuotteet ovat muualla valmistettuja.

– Toivottavasti mahdollisimman iso osa kalapuikoista voidaan jatkossa korvata kotimaisilla silakkapuikoilla. Kyse ei ole mistään pienestä asiasta. Suomessa syödään vuodessa noin neljä miljoonaa kiloa kalapuikkoja, puolet kotitalouksissa ja toinen puoli valmistetaan suurkeittiöissä, Esa Lahtinen kertoo.

– Kun kotimaisen terveellisen kalan käyttö lisääntyy, se on merkittävää sekä kansanterveyden että kansantalouden kannalta. Kalastus on merkittävää myös meren tulevaisuuden takia, hän lisää.

Kalaset on jalostanut silakkaa jo muutaman vuoden. Yritys teki tuolloin ison investoinnin hankkimalla tarvittavat koneet.

– Toimitamme esimerkiksi Suomen Sillikonttorille kaiken sen tarvitseman silakan, mikä aiemmin tuotiin Ruotsista. Lisäksi silakkaa menee tuoremyyntiin. Kalapuikkoideaa on kypsytelty meillä jo jonkin aikaa ja tänä syksynä siitä tuli totta Apetit Oyj:n ansiosta, Esa Lahtinen kertoo.

– Me hankimme silakat pääosin täkäläisiltä troolareilta Olympokselta, Lagunalta ja Westfjordilta. Jonkin verran silakkaa tulee myös Taivassalosta. Kalasetissä silakat fileoidaan ja niistä poistetaan nahka. Sen jälkeen ne tyhjiöpakastetaan. Käytännön toiminnasta vastaa tuotantopäällikkö Marko Huhtala .

Uudestakaupungista lähtee kuorma silakkafileitä Apetitille Säkylään joka toinen viikko. Vuodessa silakkaa menee kalapuikkojen valmistamiseen useita satoja tuhansia kiloja.

– Tämä on meille tärkeä tukijalka muun toiminnan ohessa. Tarkoituksemme on lisätä silakan tuotantoa ja hankkia sitä varten uusia laitteita, hän kertoo.

– Tämä on tärkeää uusikaupunkilaisittain jo senkin takia, että silakalla on ollut täällä aina iso, jopa historiallinen merkitys. Sitä on kalastettu ja jalostettu ja syöty monessa muodossa uusikaupunkilaiskodeissa. Tuntuu hyvältä olla mukana tuomassa tarjolle nyt silakkaa myös aivan uudessa muodossa, kertoo 44 vuotta kalanjalostuksen parissa työskennellyt Esa Lahtinen.

Apetitin brändi- ja tuoteryhmäpäällikon Hanna Pereen mukaan Kalasetin valikoituminen silakkaraaka-aineen toimittajaksi oli helppo päätös.

– Meillä on ollut jo aiemmin yhteistyötä Kalasetin kanssa. Olemme vakuuttuneet heidän korkeasta laadustaan ja vastuullisesta toimintatavastaan. Yhteistyöhön oli siksi helppo lähteä myös silakkapuikkojen kohdalla, hän korostaa.

Silakasta valmistettujen kalapuikkojen lanseeraus tapahtui elokuussa vietetyn Itämeri-päivän yhteydessä. Silloin Suomen kouluissa syötiin kaikkiaan miljoona silakkapuikkoa.

– Saimme silakkapuikoista erittäin hyvää palautetta sekä koululaisilta että keittiöiltä, Hanna Pere kertoo.

Matti Jussila