Jazzkukko lisää alueen postiviista imagoa

0

Jazzkukko-festivaali tuo Laitilalle ja koko alueelle positiivista imagoa valtakunnallisesti. Tätä mieltä oli 60 prosenttia Jazzkukko-festivaalin nettikyselyn vastaajista. Suuri osa heistä katsoi tapahtuman edistävän kulttuuria, matkailua, kansainvälisyyttä sekä yhteisöllisyyttä.

Jazz- ja rytmimusiikkiin keskittyvä tapahtuma on järjestetty vuodesta 2014 lähtien. Sen pääpaikkaon Laitila, mutta tapahtumia on järjestetty myös Uudessakaupungissa ja Raumalla. Jazzkukko on lähes ainoana jazzfestivaalina koko Suomessa järjestänyt livekonsertteja molempina koronakesinä.

Reilu kolmannes vastaajista katsoi jazzkukon edistävän alueen elinvoimaa ja yritysmyönteisyyttä. Kysely toteutettiin viime keväänä ja siihen osallistui 235 vastaajaa. Heistä yli 60 prosenttia oli alle 25-vuotiaita.

Vastaajat kehuivat festivaalia raikkaaksi ja moderniksi musiikkitapahtumaksi, joka on kehittynyt vuosi vuodelta. Sen toivottiin saavan jatkossa lisää nuoria yleisöön. Lisäksi vastaajien toivelistalla olivat muun muassa klubi-illat talvisin. Pääkonsertin VIP-ruokailua kirkkopuistossa kehuttiin ja sitä voitaisiin vastaajien mielestä jatkossa laajentaa. Vastaajat toivoivat myös bussikuljetuksia Uudestakaupungista ja Raumalta festivaalitapahtumiin.

Vastaajat saivat antaa Jazzkukolle palautetta kestävän kehityksen toteutumisesta tapahtumissa. Se sai pääosin kiitosta, mutta vinkkejäkin tuli. Osallistujat pitivät tärkeänä, että järjestäjät suosivat paikallisia yrittäjiä ja lähituotteita ja että jätteiden lajittelu ja muovin kierrätys olisi helppoa ja sujuvaa. Yhdenvertaisuutta lisäisi sukupuolten tasa-arvo esiintyjäkaartissa.

Esiintyjiksi toivottiin muun muassa Erja Lyytistä, Heikki Silvennoista, Antti Sarpilaa, Emma Salokoskea, Aili Ikosta, Sir Elwoodia, Maria Ylipäätä, Marzi Nymania, Sami Saarta, Haloo Helsinkiä ja Tuomo Prättälää. Monet heistä ovat jo musisoineetkin Jazzkukon lavalla, kuten viime kesänä Laitilassa esiintynyt kitaristi Erja Lyytinen. Eräs vastaaja toivoi keikkoja nuorille muusikoille eikä vain tunnetuimmille artisteille.

Lähes 60 prosenttia vastaajista oli laitilalaisia, ja osallistujia oli myös muun muassa Uudestakaupungista, Pyhärannasta, Turusta, Salosta ja pääkaupunkiseudulta.

Viime vuoden uutuutena festivaali järjesti Suomen ensimmäisen alle 30-vuotiaille suunnatun kitarakilpailun. Sen erittäin kovatasoisessa finaalissa soittivat helsinkiläiset muusikot Johannes Granroth ja Atte Aho. Voiton vei Granroth. Molempia muusikoita kuullaan ensi vuonna Jazzkukossa. Kitarakilpailun palkintojen jakoon Helsingissä osallistunut tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen iloitsi, että koronakurimuksen keskellä oli syntynyt uusi kansallinen kilpailu. ”Se kertoo improvisoinnin voimasta”, Kurvinen sanoi.

Jazzkukko järjestetetään ensi vuonna 19.–24. heinäkuuta. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii laitilalaissyntyinen, kansainvälinen jazzkitaristi Kari Antila.