Joulumarkkinat toi toivoa

0

Uudessakaupungissa järjestettiin sunnuntaina Wanhanajan joulumarkkinat ja joulunavaus. Uudenkaupungin Sanomat pääsi seuraamaan päivän kulkua tiiviisti, kun lehdellä oli oma teltta tapahtumassa. Markkinoilla liikkui pitkin päivää väkeä tasaisesti ja päivän hämärtyessä Art Teatron esitys veti torin täyteen ihmisiä. Tunnelma oli käsin kosketeltava. Ihmiset selvästi arvostivat sitä, että keskustaan voitiin kokoontua yhteen. Moni kertoi, ettei ole pariin vuoteen osallistunut mihinkään isoon tapahtumaan. Kahden rokotteen ansiosta he uskalsivat lähteä vihdoin liikkeelle.

Maskeja on suositeltu käytettäväksi ulkotapahtumissa, jos turvavälejä ei pysty pitämään. Markkinoilla osalla maski oli käytössä, valtaosa pyrki pitämään turvaväliä toisiin. Joulumarkkinat toi toivoa tilanteeseen. Tapahtuma yhdisti ihmisiä, kun koronapassiakaan ei kyselty. Joulunavaustapahtuma antoi ihmisille mahdollisuuden edes hetken nauttia normaalisti joulunalusajasta. Näitä hengähdystaukoja tarvitaan, jotta ihmiset jaksavat jatkaa koronan vastaista kamppailua turvatoimin.

Valitettavasti tämä pandemia ei silti ole ohi, tartuntamäärät ovat jälleen kasvussa ja Afrikasta lähtenyt omikron-muunnos leviää nyt myös Euroopassa. Suomessa on virinnyt keskustelu koronapassin laajemmasta käytöstä. Julkinen keskustelu on kiivastunut, kun tehohoitopaikoista alkaa olla pulaa. Toivottavasti keskustelu ei muutu rajuksi, sillä vastakkainasettelu ei koskaan johda hyvään. Viranomaistiedottamisen pitää tästä syystä olla erityisen asiallista ja maltillista. Pelottelu ja painostaminen johtavat helposti vääränlaisiin reaktioihin.

Uudenkaupungin terveydenhuolto järjestää kaksi walk in – tapahtumaa, josta voi noutaa koronapassin itselleen. Ensimmäinen tapahtuma on tänään tiistaina ja seuraava keskiviikkona 15.12. Walk in -tapahtuma on hyvä ratkaisu, kun kaikille Omakannan käyttö tai sieltä passin lataaminen ei ole helppoa, eikä kaikilla ole laitteitakaan, joilla passin voisi tulostaa tai ladata. Walk in -päivät keventävät myös terveydenhuollon työpaineita, kun ihmiset noutavat passinsa keskitetysti tiettyinä päivinä.

Mitä helpompaa rokotteen ottaminen ja koronapassin hankkiminen on, sitä todennäköisemmin ihmiset toimivat, kuten meidän kaikkien kannalta on toivottavaa.

Teija Uitto