Kalannissa puhuneen kansanedustaja Aki Lindénin toive sote-uudistukselle: ”Omalääkärit takaisin terveyskeskuksiin”

0
Kaksi pitkän linjan terveydenhuoltoalan ammattilaista eli Heli-Päivikki Lauren ja Aki Lindén.

Aluevaaleihin tähtäävän uusikaupunkilaisen sairaanhoitajan Heli-Päivikki Laurenin (sd.) tukiryhmä oli saanut sunnuntaina Kalannin työväentalolle yhden maan johtavista sote-asiantuntijoista eli turkulaisen kansanedustajan Aki Lindénin (sd.) . Ennen valintaansa Arkadianmäelle Lindén toimi muun muassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana ja Helsingin sekä Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajana, joten pohjaa välillä vähän kärkevimmillekin mielipiteille riittää.

– Tulevan sote-uudistuksen parhaita asioita on se, että terveydenhuolto siirtyy laajempien hartioiden varaan. Tällä hetkellä kunnat ovat ikävä kyllä vielä eriarvoisessa asemassa, mitä kansalaisten peruspalveluihin tulee, Lindén pohjusti.

– Nyt ollaan tekemässä remonttia, jolle on ollut tarvetta, jatkoi Lindén.

Kansanedustaja Lindén nosti terveyskeskuspalvelut yhdeksi niistä asioista, jotka ovat erityisen lähellä hänen omaa sydäntään. Kalannissa Lindénin oli pakko myöntää, että palvelut ovat tällä hetkellä todella huonossa tilanteessa.

– Suuri ongelma on siinä, että lääkärin vastaanotolle terveyskeskukseen ei pääse niin kuin kuuluisi päästä. Resurssit ovat yksinkertaisesti liian pienet ja niin lääkäreitä kuin hammaslääkäreitäkin pitäisi olla enemmän.

– Suomen on saatava peruspalvelut uudelleen kuntoon, sillä terveyskeskus kuuluu meille kaikille. Tässä on myös yksi tulevien aluevaalien suurimmista kysymyksistä, muistutti Lindén.

Aki Lindénin mukaan ratkaisu löytyisi rapautumaan päässeestä omalääkärijärjestelmästä, joka pitää rakentaa mahdollisimman nopeasti uudelleen.

– Ongelma on siinä, että meillä on samaan aikaan neljä erillistä terveydenhuoltojärjestelmää.

Lindénillä oli esittää myös visio siitä, paljonko omalääkärijärjestelmän palauttaminen maksaisi.

– Sata miljoonaa euroa riittäisi jo aika pitkälle. Sote-uudistuksen jälkeen sellaisen rahan pitäisi myös löytyä järjestelmän sisältä, hän ynnäsi.

Kansanedustaja Linden sai Kalannissa eteensä yhden perustavaa laatua olevan kysymyksen, jonka esitti uusikaupunkilainen ex-kansanedustaja Helena Vartiainen .

– Säilyvätkö Uudenkaupungin terveyskeskuspalvelut vai yhdistetäänkö ne Turkuun, Vartiainen kysyi.

– Ei ole olemassa todellista pelkoa siitä, että palvelut vietäisiin täältä pois. Järjestelmän rahoitus on todellakin suunniteltu kasvavaksi ja se antaa elintilaa myös pienemmille terveyskeskuksille, kuului Lindénin vastaus.

Asko Tanhuanpää