Kiusaaminen estää rauhaa

0

Kun miettii sanaa rauha, kaikille tulee ensimmäisenä mieleen sota. Itse määrittelisin rauhan seuraavasti: Henkilö voi vapaasti tehdä mitä haluaa riippumatta ulkoisista tekijöistä. Tilanne on rauhan vastakohtainen, jos on meneillään esimerkiksi sota, vaino jotain ihmisryhmää kohtaan tai ihan vain kiusaaminen. Kiusaaminen kuulostaa aika laimealta näihin muihin verrattuna. Jos mennään aikaisemman määritelmän mukaan, se kuuluu siihen joukkoon.

Kiusaaminen on näistä kolmesta kaikkein yleisin. Sen estäminen ei ole kuitenkaan helppoa, koska sitä on ensinnäkin vaikea havaita. Kiusaamiseksi voidaan laskea jopa pienet eleet, kuten ohi katsominen, mutta tappelu voi olla pelkkää leikkimistä. Ryhmän ulkopuolelta kiusaamista on vaikea tunnistaa, kuten opettajan nähdä sitä leikkivien oppilaiden joukosta, ja useimmiten siihen puuttuminen onnistuu ainoastaan kovilla toimilla, kuten pitkien puhutteluiden pitäminen, joka voi jopa pahentaa tilannetta entisestään. Siksi on kaikkein järkevintä puuttua kiusaamiseen sisältä käsin. Jokainen meistä voi puuttua kiusaamiseen jollakin tapaa. Joko kertoa siitä eteenpäin tai puuttua suoraan siihen tilanteeseen.

Kiusaamisen estämiseen voi käyttää eri keinoja. Itse suosittelen asettumista uhrin rinnalle ja tyrmätä kiusaajan sanomiset. Kuitenkaan siinä ei saa vaihtaa kiusaamisen suuntaa, että kiusaajasta tulisi uhri. Toinen keino on ottaa kiusaaja sivummalle ja keskustella hänen kanssa asiasta. Se onnistuu vain, jos kiusaajia on yksi tai kaksi. Tässä keinossa on riskinä itse joutua kiusaamisen uhriksi, mutta riski pitää ottaa. Jos sä epäonnistut, ole sisukas ja varsinkin, jos heitä on kaksi. Kolmas tapa on keinoistani heikoin, mutta paras, jos kiusaajia on useampi. Vie uhri pois paikanpäältä tai saata hänet perille, jos on pakko mennä kiusaajien lävitse. Sillä tavalla kiusaaminen ei lopu, mutta uhri saa siitä hetkellisesti mielenrauhan. Samalla voit jutustella hänen kanssaan mukavia, mutta se ei ole pakollista.

Suomessa suurin rauhaa estävä tekijä on kiusaaminen. Lähes jokainen meistä kokee kiusaamisen jossain kohtaa elämäänsä. Tiedän, että me eletään juuri nyt kiireistä aikaa, jolloin kellään ei ole arkisin aikaa mihinkään ylimääräiseen. Mutta se kiusaaminen voi pahimmillaan johtaa traumoihin loppu elämäksi, joten voit varmaan antaa tilanteen hoitamiseen edes 10 minuuttia. Ei se pieni myöhästyminen haittaa. Tehdään tästä paikasta kaikille parempi paikka lopettamalla kiusaaminen. Tehdään yhdessä Uudestakaupungista, Varsinais-Suomesta sekä koko muusta Suomesta #kiusaamisvapaavyöhyke.

Antti Marttila

Tällä puheella Antti Marttila voitti LC Uusikaupunki / Merettarien järjestämän puhetaitokilpailun, jonka teemana oli rauha.