Korjausvelat tulivat maksuun

0

Kunnat ovat eläneet 1990-luvun lamavuosista alkaen suu säkkiä myöden. Kun palvelut on hoidettava lain mukaan, eipä kunnille paljon säästökohteita jää. Niinpä on säästetty rakennusten, katujen ja viemäriverkoston kunnostuksista.

Kun riittävän kauan saneerauksia siirretään, jossain vaiheessa rakennus alkaa olla siinä kunnossa, että järkevintä se on purkaa tai rakennus on revittävä auki runkoa myöden ja rakennettava uudestaan.

Uusikaupunki on nyt siinä tilanteessa, että korjausvelat on viimein hoidettava. Kaupunki on kuin emmental-juusto, reikiä on siellä täällä. Viikaistenmäellä odotellaan Wintterin rakentamisen alkamista, oppilaat on jo siirretty väistötiloihin. Myös Kalannin koulutilojen ongelmat ovat sitä luokkaa, että väistötiloja jo rakennetaan ja osa oppilaista siirtyy niihin.

Kirjasto siirtyi jo viime vuonna väistötiloihin kirjastotalon remontin tieltä. Kun kirjastotalossa on revitty paikkoja auki ja tutkittu rakenteita, on selvinnyt, että ei kirjasto ihan heti takaisin pääsekään. Kirjastotalokaunotar on huonommassa kunnossa kuin tiedettiin. Takavuosien remontit poistivat sen aikaisia murheita, mutta samalla aiheuttivat uusia. Nyt kirjastotalo vaatii perusteellisen saneerauksen.

Vanhan terveyskeskuksen sisäilmaongelmat johtivat talon tyhjennykseen. Henkilöstö halusi nopeasti tiloista pois ja toimintoja alettiin siirtää A-sairaalaan. Kaupunki ensin vuokrasi sairaanhoitopiiriltä tiloja ja lopulta osti koko kiinteistön. Se tiedettiin, että A-sairaalaakin on remontoitava, mutta sen kustannukset arvioitiin pienemmiksi kuin uuden terveyskeskuksen rakentaminen. A-sairaalan korjaus on ollut yhtä luovimista. Työntekijät oli saatava mahdollisimman nopeasti pois vanhasta terveyskeskuksesta ja samanaikaisesti A-sairaalassa piti tehdä remonttia. Nyt ollaan tilanteessa, että A-sairaalan alimmat kerrokset ovat kunnossa, mutta ylimmät viisi kerrosta on tyhjennettävä, jotta rakennuksen remontti voidaan viedä loppuun. Noin 80 työntekijää joutuu väistötiloihin.

Sitten on vielä Merituulikoti, joka odottaa peruskorjausta ja korjauslistalle kertyy varmasti muitakin kohteita. On helppo kritisoida tilannetta, mutta mikä sitten olisi vaihtoehto?

Teija Uitto