Koronapassilla yhteiskunta pyörii

0

Yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ja kokoukset on kielletty sisätiloissa. Lounais-Suomen aluehallintovirasto joutui rajoittamaan tilaisuuksia, kun koronatilanne on jälleen heikentynyt. Määräys on voimassa joulukuun 16. päivään asti.

Tässä tilanteessa on hyvä, että hallitus sai aikaan ratkaisun koronapassista. Ilman koronapassia olisimme jälleen siinä tilanteessa, että kaikki isommat tapahtumat jouduttaisiin peruttamaan. Nyt ravintolat voivat järjestää joulujuhlia, teatterit jatkaa näytäntökautta, konsertit, kokoukset, urheilutapahtumat ja muut yleisötilaisuudet voidaan järjestää koronatilanteesta huolimatta. Koronapassin käyttöönotto on paitsi terveydellisistä syistä perusteltu päätös, tärkeä ratkaisu myös yhteiskunnan toimivuuden ja työllisyyden turvaamiseksi. Yhteiskuntaa ei tarvitse sulkea, kun koronapassilla enemmistö välttää rajoitukset.

Koronapassi on otettu käyttöön Uudessakaupungissakin. Kaikkia ratkaisu ei miellytä, osa ihmisistä kokee tilanteen syrjivänä. Samantyyppinen tilanne oli vuosi sitten, kun suositeltiin, että kaikki yli 70-vuotiaat pysyvät kotona koronapandemian vuoksi. Myös osa vanhemmasta väestä koki suosituksen syrjivänä, vaikka suositus oli tarkoitettu suojelemaan yli 70-vuotiaita.

On muitakin väestöryhmiä, jotka ovat kokeneet yhteiskunnan päätökset syrjivinä. Esimerkiksi tupakointia on rajoitettu radikaalisti vuodesta 2007 alkaen. Tupakoitsijat ovat joutuneet ahtaalle esimerkiksi työpaikoilla, jotka ovat savuttomia.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa kansalaisaloite, jossa vastustetaan koronapassin käyttöönottoa työpaikoilla. Aloitteen perusteluissa todetaan muun muassa, että jokaisella kansalaisella pitää olla oikeus työhönsä. Lisäksi allekirjoittajat haluavat säilyttää ihmisten oman vapaan tahdon terveyttään koskevissa asioissa. Valitettavasti asia ei koske vain yksilöä, vaan meitä kaikkia, kun kyse on pandemiasta.

Tilanne ei ole kenellekään miellyttävä. Todennäköisesti meillä kaikilla on yksi sama toive, että tästä koronasta, rajoituksista ja maskien käytöstä päästäisiin. Tällä hetkellä siihen näyttää olevan vain yksi tie: mahdollisimman moni hankkii rokotteen.

Teija Uitto