Kunhan saadaan palautetta

0

”Pääasia, että tiimi toimii ja saadaan palautetta”.

Vanha Kummeli-sketsi palasi mieleeni lukiessani Iltasanomien juttua Rainbow-tuotteiden tavutusmokista. Joku oli sosiaalisessa mediassa riemastunut, kun kaupassa myytiin putkena-vaajia ja perunavii-paleita. Tavuviivan perässä ollut osa oli siis paketissa omalla rivillään.

Tekstin lopussa Kai Ovaskainen SOK:n viestinnästä kertoi, ettei heille ole juurikaan tullut aiheesta palautetta.

– Keskustelu lienee keskittynyt someen, Ovaskainen summasi nykypäivälle tutun tilanteen.

Näinhän se usein menee. Kun joku huomaa mieltä kaihertavan epäkohdan, hän kirjoittaa siitä ensiksi facebookiin, twitteriin tai sanomalehden tekstaripalstalle. Sitten ihmetellään, kun mitään ei tapahdu, vaikka on voimakkaasti ilmaissut mielipiteensä.

Paljon paremmin viesti olisi mennyt perille, jos olisi ensin odottanut kiukun laskeutumista ja sen jälkeen osoittanut rakentavan palautteen asianomaiselle.

Ehkä kaikkein ruminta palautetta saavat poliitikot, urheilijat ja muut julkisuuden henkilöt. Iltapäivälehtien kommenttipalstoilla annetaan palaa sydämensä kyllyydestä nimimerkin takaa. Toki voi ajatella, että julkisuuden henkilöiden pitää kestää, mutta henkilökohtaisuuksiin menevä ilkkuminen menee usein yli.

Julkisuuden henkilöitä ei käy kateeksi. Erityisesti politiikan ja urheilun parissa työskentelevät saavat jatkuvasti rapaa niskaansa. Missä muussa ammatissa oma osaaminen kyseenalaistetaan viikosta toiseen?

– Hirveän moni ihminen haluaa, että sinä epäonnistut, totesi Alexander Stubb Ylen mainiossa Politiikka Suomi -dokumenttisarjan avausjaksossa.

Urheilijoita haukkuvat tuskin itse pystyvät samanlaisiin suorituksiin ja poliitikkoja kritisoivat huomaisivat varmasti alta aikayksikön, että koko kansan palveleminen saati miellyttäminen on mahdoton tehtävä.

Pahimmat öyhöttäjät eivät tosin enää huutele nimimerkkien takaa, vaan ihan omalla nimellään ja kuvallaan. Sen osoitti ensin vuoden 2015 pakolaiskriisi ja viimeisimpänä koronapandemia.

Kun koronapassi otettiin käyttöön, saivat baarit ja ravintolat täysin asiatonta kuraa niskaansa. Yritykset vain yrittävät paikata edes jossain määrin sen, mitä ovat viimeisen puolentoista vuoden aikana menettäneet, mutta saavat kuulla olevansa natseja ja fasisteja.

Ovatpa jotkut häiriköt ottaneet elämäntehtäväkseen koronapassia käyttävien ravintoloiden sabotoinnin. Nettiin kirjoitetaan huonoja arvosteluja ja tehdään turhia pöytävarauksia.

Tässä, kuten niin monessa muussakin asiassa, äänessä on hyvin marginaalinen joukko.

– Pääosa palautteesta on ollut ihan positiivista, mutta sitten aika äänekäs pieni joukko on ollut epätyytyväinen tiettyihin asioihin, kertoi Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Onneksi suurin osa ihmisistä on tajunnut, että koronapassi on hyödyksi ravintoloille ja muille tapahtumajärjestäjille. Vielä kun loputkin asiaa empivät ottaisivat rokotteen, tilanne helpottuisi.

Koronapassin ansiosta näin viime viikonloppuna yli 20 kuukauden tauon jälkeen livemusiikkia sisätiloissa ja tajusin, kuinka paljon tällaista normaalia elämää olen kaivannutkaan.

Risto-Matti Kärki

tuottaja