Hakametsän päiväkodin maanantaiaamu alkaa jännittävissä merkeissä. Menninkäisten ryhmätilaan kokoontuu kymmeniä lapsia katsomaan nukketeatteriesitystä. Esityksessä seurataan nallen matkaa päiväkotiin. Lapset nauravat ja eläytyvät esityksen mukana.
Kyseessä on S2-opetukseen tarkoitettu esitys, jonka tavoitteena on selkein ilmaisuin kertoa ja havainnoida suomen kieltä ja sen merkitystä teoissa.
– Tarkoituksena on yksinkertaistaa esityksen tavoin suomen kieltä. Koen, että on mukavaa tällä tavoin opettaa lapsille kieltä, Timo Turunen päiväkodista kertoo.
S2-opetus tarkoittaa Suomi toisena kielenä -opetusta. Se on osana Uudenkaupungin päiväkodeissa käynnissä olevaa kieli- ja kulttuuritietoinen varhaiskasvatus -hanketta. Hanke alkoi jo viime vuonna ja kaupungin saama hankerahoitus jatkuu ensi vuodelle.
Hakametsässä on kaupungin päiväkodeista eniten vieraskielisiä lapsia. Tästä syystä päiväkodista on tehty mahdollisimman selkeä oppimisympäristö kaikille lapsille. Esimerkiksi hyllyillä on kuvia teksteineen, jotka visualisoivat lapsille, mikä kyseinen esine on suomeksi.
– S2-lapsilla on sama esiopetuksen lukuvuosisuunnitelma, kuin muillakin lapsilla. Mutta meillä on käytössä paljon kuvia ja konkreettisia esineitä oppimisen apuna heille, Maija Laine kertoo.
Päiväkodin omaan esiopetuksen lukuvuosisuunnitelmaan on kirjattu, että oppimisympäristössä huomioidaan S2-lapset. Näin ollen Hakametsässä on päätetty viettää teemaviikkoja eri maihin liittyen.
– Meillä on esikoulussa kahdeksan lasta, joiden taustat ovat ulkomailta. Tutustumme jokaiseen maahan syksyn aikana viikon verran, Laine taustoittaa.
Tällä viikolla vietetään Vietnam-viikkoa. Luokkahuoneiden seinillä on Vietnamiin liittyvää rekvisiittaa, kuten lippuja, kuvia ja paikallisia esineitä. Lasten ja ohjaajien kasvoja koristaa Vietnamin lippu kasvomaalilla tehtynä.
– Katsomme lasten kanssa, missä viikon maa sijaitsee. Juttelemme, millaista on asua kyseisessä maassa, tutkimme kuvia ja kulttuuria.
– Lapset opettelevat aina kunkin maan sanoja, kuten ”kiitos” ja ”ole hyvä” sekä laskemaan yhdestä kymmeneen, Laine paljastaa.
Laine haluaa antaa kiitosta lasten vanhemmille, jotka ovat auttaneet päiväkotia viikkojen järjestelyissä muun muassa tuomalla kotimaidensa kulttuuriin liittyviä vaatteita näytille ja auttaneet kääntämään sanoja suomesta eri kielille.
Lapset ovat teemaviikoista olleet erittäin innoissaan ja mielenkiinnolla oppineet uusia asioita erilaisista kulttuureista.
– Jokainen lapsi on ylpeä omasta kotimaastaan ja he kertovat mielellään kavereilleen oman maansa erikoisuuksista.
Kuusivuotiaat Mnar ja Aleksi ovat edellisten viikkojen ajan päässeet oppimaan uusia tietoja maailman eri kolkista. Mnar sai viime viikolla mahdollisuuden kertoa omasta kotimaastaan Kurdistanista.
– Leivoimme ja söimme Lähi-idästä peräisin olevaa baklava-leivonnaisia. Se oli hyvää, mutta en jaksanut syödä kaikkea, Mnar naurahtaa.
– Lisäksi puhuin kavereille kotimaani kieltä eli kurdi-sorania. Kukaan ei ymmärtänyt sitä, iloinen Mnar kertoo.
Aleksi sanoo tykänneensä opetella muiden maiden kieliä, numeroita ja lippuja. Lisäksi Mnarin tavoin hän nautti baklava-leivonnaisesta.
Suomi-viikko on tulossa joulukuussa samalla viikolla, kun vietetään itsenäisyyspäivää. Sitä Aleksi odottaa vesi kielellä.
– Silloin leivotaan mustikkakakkua, Aleksi iloitsee.