Mistä keinot?

0

Nykyajan sodankäytiin kyberhyökkäyksiä tai ”pieniä vihreitä miehiä” vastaan eivät päde meille aikanaan ”tulevaa sotaa varten” asevelvollisuusaikana annetut opit. Mutta ei niitä torjuta myöskään ilmasta käsin, olkoon hävittäjien lukumäärä kuinka suuri tahansa.

Kyllä me ”puskajussit” yhä muodostamme pääjoukon Puolustusvoimistamme, vaikka välineet ovat parantuneet. Eivät ole löytäneet keinoja sen paremmin Nato kuin EU nyt Puolan rajalla yllättäneeseen tilanteeseen.

Ja jos (tai kun) vastaavaa tapahtuisi Suomen itärajalla, ei meidän Rajavartiostollamme ole asettaa edes miestä joka kilometrille pitkälle rajalle.

Eiköhän olisi aika ennakoida tuleva tilanne jo nyt hyvissä ajoin, ”o myähäst hiire haukotel ko pää on kati maos”.

Omalla kohdallani meni koulutus hukkaan, kun se ”tuleva sota” ei enää minua kaipaa.

Kriisinhallintaveteraani

Valdemar Takaperko