Mistä kuntalainen saa palvelunsa, kun hyvinvointialueet tulevat?

0

Moni kuntalainen on kuullut ehkä jo tarpeekseen siitä, että hyvinvointialueet tulevat. Monelle on kuitenkin vielä epäselvää, ehkä huolta herättävääkin, miten tämä uudistus vaikuttaa juuri hänen elämäänsä ja palveluihinsa.

Säilyykö lähiterveysasema ja sairaalamme, mistä ja milloin saa jatkossa hammashoidon? Entä mummo tai vaari – säilyykö heillä paikka hoitokodeissa tai palveluasunnossa nykyisellään? Mistä saa apua jatkossa, jos elämä heittelee ja tarvitsee sosiaalitoimen tukea? Mitä tapahtuu palokunnalle, onko VPK tai lähin paloasema siellä, missä se on nytkin? Nämä ja monet muut kysymykset eivät ole vielä saaneet vastaustaan.

Myös työntekijät miettivät tulevaa. Työnantaja muuttuu likipitäen 21 000 työntekijällä kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueeksi. Jatkuuko työni samana, samassa paikassa ja tuttujen työkavereiden kansa. Muuttuuko palkkani tai työmatkani ja millaisia toiminnallisia muutoksia tulee?

Vain hyvinvoiva, riittävä, osaava ja moniammatillinen sote-henkilöstö mahdollistaa toimivat palveluketjut ja turvaa tarvittavat lähipalvelut. Meidän tehtävämme on mahdollistaa heille asialliset työskentelyedellytykset ja kilpailukykyinen palkkaus.

Tulevaisuus on vähän utuinen meille kaikille, sillä hyvinvointialueita vasta rakennetaan. Aloitusta valmistellaan nyt erilaisissa valmisteluelimissä ja hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023. Kiire on kova ja tehtävää paljon, sillä kyseessä on maamme historian suurin liikkeenluovutus ja organisaatiomuutos.

Vaikka itse muutos ja sen vaikutukset palveluihin ovat vielä epäselvät, voidaan lohduttautua sillä, että juuri mikään ei voi muuttua yhdessä yössä hyvinvointialueiden aloittaessa. Ne aloittavat varmasti pitkälti nykymuodossaan ja muutoksista päätetään toimintaa kehitettäessä vasta myöhemmin.

Kaikilla maamme 21 hyvinvointialueella käydään aluevaalit tammikuussa ja niissä valitaan päättäjät. On äärimmäisen tärkeää, että kaikki käyvät äänestämässä ja saamme alueelta valtuutetun viemään kuntalaistemme näkemyksiä päätöksentekoon.

Näissä vaaleissa valitaan päättäjät ja suunta, mihin hyvinvointialueiden palveluita kehitetään. Kuinka paljon palveluita keskitetään, paljonko tuotetaan itse ja kuinka paljon ulkoistetaan tai käytetään kolmatta sektoria.

Vaaleilla valittavat päättäjät ovat paljon vartijoita! Kenenkään ei siis pitäisi jättää äänestämättä ja antaa muille avointa valtakirjaa valita päättäjät puolestamme!

Janne Sjölund

aluevaaliehdokas SDP

Valtuutettu, kaupungin-

hallituksen jäsen

VATE:n poliittisen

seurantaryhmän jäsen