Muska tuo Kirkan hitit Cruselliin

0
Muska keikkailee yhä paljon, eikä osaisi edes jäädä kotiin pyörittelemään peukaloita.

Vuonna 2007 kuolleen Kirkan musiikkia kuullaan ensi viikon lauantaina Kulttuurikeskus Crusellissa, kun Muska saapuu yhtyeineen soittamaan veljensä musiikkia.

Muska eli oikealta nimeltään Marija Babitzin lupaa monipuolisesti musiikkia vuosilta 1967–2007.

– Siltä ajalta kaikkia mahtavia biisejä ja mitä pystytään esittämään, niitä tunnetuimpia.

Työnjako on suunnilleen se, että Muska laulaa veljensä menevämmät rokkilaulut ja Kai Jämsä tulkitsee myöhemmän tuotannon hitaampia kappaleita, kuten Surut pyyhit silmistäni .

Kirkan ensimmäinen suuri hitti oli käännösversion The McCoys -yhtyeen kappaleesta Beat the clock eli Hetki lyö . Muita koko kansan tuntemia kappaleita ovat muun muassa Varrella virran ja Hengaillaan .

Kirka Tribute -kiertue on pitänyt Muskan kiireisenä ja vienyt keikoille Lappiin saakka. Lokakuussa hänet vastaanotti täysi Tampere-talo ja vielä ennen Crusellin keikkaa Muska musisoi Klaukkalassa.

– Ensimmäinen oli Kirka 70v -konsertti 22. päivä syyskuuta 2020, jolloin Kirka olisi täyttänyt just samana päivänä 70 vuotta. Siitä se idea lähti poikimaan.

Tutut kappaleet ja Muskan tunnistettava lauluääni ovat saaneet väen liikkeelle.

– Kiertue on mennyt hyvin. Ihmiset, jotka tiesivät ja tunsivat Kirkan, tulevat ilman muuta katsomaan. He tietävät ulkoa kaikkia laulut, Muska iloitsee.

Artisti on tyytyväinen, että kiertue lopulta järjestyi, vaikka joitakin keikkoja siirrettiin neljäkin kertaa. Yhtäkään ei lopulta ole peruttu.

– Ihmiset ovat koronan takia vielä takajaloillaan. Nyt kun katsoo miten paljon on tartuntoja, en yhtään ihmettele, että ovat varovaisia, hän harmittelee.

Taitelijaeläkettä nauttivalle Muskalle korona ei aiheuttanut juurikaan taloudellisia menetyksiä ja bändin jäsenetkin ovat muissa töissä. Muuten pitkän keikkatauon aikana oli tulla aika pitkäksi.

– Olen ikionnellinen, että saan tehdä työtä. Olen kuitenkin kunnossa ja fysiikka on hyvä, Muska nauraa.

Vuoden ensimmäisen puolisko oli vielä odottelua, mutta heinäkuussa kalenteriin ilmestyivät ensimmäiset toteutuneet festivaalikeikat. Sen jälkeen keikkoja on ollut jo parikymmentä ennen Crusellin-vierailua.

Yli 50 vuotta keikkaillut Muska löi läpi vuoden 1971 hitillään Kirjoita postikorttiin ja nousi suursuosioon pari vuotta myöhemmin kappaleella Krokotiilirock .

Koronataukoa lukuun ottamatta hän on keikkaillut aktiivisesti koko ajan ja sama jatkuu toivon mukaan vielä vuosia.

– Ei vielä ole aika, jolloin jäisin pyörittelemään peukaloita.

Edellisen kerran hän on esiintynyt Uudessakaupungissa seitsemän vuotta sitten Lännentiessä.

– Niin paljon jo aikaa, Muska ihmettelee.

Keikkakiertueet ovat ennenkin tuoneet musiikkiperheen keskimmäisen lapsen Uuteenkaupunkiin.

Vuonna 2012 hän esiintyi Karjurockissa ja muitakin konsertteja on ollut, mutta ymmärrettävästi satoja keikkoja tehnyt laulaja ei muista tarkempia vuosilukuja.

– Asuimme seitsemän vuotta Los Angelesissa, mutta tein koko ajan levyjä. Kesät vietin Suomessa ja keikkailin aina kesäisin. Keikkailua on jatkettu vuodesta 1970, poikkeuksena talvet sinä aikana, kun asuttiin LA:ssa, Muska kertaa.

Vuonna 1994 Muska palasi muusikkomiehensä Hannu Salakan kanssa Suomeen. Hän kiersi muun muassa Daltons- ja Menneisyyden Vangit -yhtyeiden vierailijana, omien keikkojensa ohessa.

Myös uutta omaa musiikkia on pohdittu vuonna 2015 ilmestyneen Majakanvartija -albumin jatkoksi.

Kolme edellistä levyä on tehty omakustanteita, ja samalla linjalla todennäköisesti jatketaan, vaikka omakustanteena levyttäminenkin on Muskan mukaan kallista ja pitkäjänteistä touhua.

– On mietitty rock-blues-levyä. Katsotaan, miten käy. Jos on tarpeeksi hyviä biisejä, Suomen ensimmäisenä rocklaulajana tituleerattu Muska pohtii.

Muska Babitzin presents: Kirka TRIBUTE! -konsertti Kulttuurikeskus Crusellissa lauantaina 20.11. kello 18 alkaen.