Nuorten SM-kullan jälkeen kohti aikuisten mestaruutta

0
Venla Tuominen voitti lokakuun lopulla brasilialaisen jujutsun Suomen mestaruuden nuorten SM-kisoissa.

Uusikaupunkilaisnuoresta Venla Tuomisesta tuli muutama viikko sitten uusi Suomen mestari uusikaupunkilaisten urheilijoiden joukossa. Venla voitti lokakuun lopulla brasilialaisen jujutsun Suomen mestaruuden nuorten SM-kisoissa 2004-syntyneiden sarjassa.

Voitto oli myös Venlan seuran, Uudenkaupungin Kamppailu-Urheilijoiden, ensimmäinen saavutettu Suomen mestaruus.

Ensimmäistä kertaa SM-kilpailuissa otellut 16-vuotias Venla oli mestaruudesta tietenkin mielissään, mutta katseet olivat vahvasti jo tulevaisuudessa.

– Aina voi parantaa. Esimerkiksi koen, että tarvitsen enemmän itseluottamusta, jotta uskaltaisin tehdä aloitteita ja sitä kautta pelata omaa peliä, Venla pohtii.

SM-kullan lisäksi Venla on voittanut omassa sarjassaan kaikki kisat, joihin hän on osallistunut. Erikoisinta huippumenestyksessä on se, että Venla on vasta vuoden verran harrastanut brasilialaista jujutsua. Lajiin hän päätyi isänsä kautta.

Täysin noviisi Venla ei ole kuitenkaan ole painimatolla, sillä hän on harrastanut yhdeksän vuoden ajan painia.

Mutta mikä on tuo brasilialainen jujutsu. Se on kahden brasilialaisen miehen kehittämä kamppailulaji, joka perustuu judoon ja japanilaiseen jujutsuun. Lajissa on tavoitteena viedä vastustaja mahdollisimman nopeasti maahan, jossa kamppailu lopetetaan joko lukolla tai kuristuksella.

– Tykkään vaan painia ja siitä, että pääsee matolla vääntämään otteluissa, Venla kertoo syitä harrastamiselle.

Vuoden verran lajia harrastanut ja heti Suomen mestaruuden voittanut Venla haluaa huikeasta menestyksestä johtuen tähdätä korkealle tavoitteissaan.

– Kyllä sitä huipulle tähdätään, Venla päättää.

Seuraava mahdollisuus taistella huipulle pääsemisestä on 20.–21. marraskuuta, kun Lempäälässä käydään brasilialaisen jujutsun SM-kilpailut. Lokakuussa Venla osallistui nuorten sarjaan, mutta nyt hän on mukana oman painoluokkansa valkovöiden sarjassa aikuisten tasolla.

Kisojen lähestyessä Venla harjoittelee normaalilla treeniohjelmalla, eikä uusia juttuja tuoda harjoitteluun hirveästi lisää.

– Viimeisellä viikolla ennen kisoja harjoittelen vähän rauhallisemmin, jotta loukkaantumisia ei tulisi.

Brasilialainen jujutsu on suhteellisen uusi laji Uudenkaupungin Kamppailu-Urheilijoiden lajivalikoimassa. Harrastajakunta on vielä varsin miesvaltaista, sillä Venlan lisäksi lajia harrastaa ainoastaan yksi naisurheilija.

Venla haluaakin rohkaista muita lajista kiinnostuneita mukaan kokeilemaan harjoituksiin.

– Tämä on monipuolinen laji ja tässä pääsee haastamaan itsensä. Kaikki pärjää, jotka haluavat kokeilla tätä, Venla kuvailee.