”Nyt vain kulttuuria kuluttamaan”–Laitilan Kustaa Hiekka -kulttuuriviikon ohjelma on julkistettu

0
Ensi tammikuussa järjestettävän Kustaa Hiekan kulttuuriviikon päättää Lauluyhtye Rajattoman konsertti. Musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen ja kulttuuripäällikkö Piia Allén kertovat, että kyseessä on iso satsaus.

Laitilassa perinteisesti tammikuussa järjestettävä Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko tulee jälleen. Tänä vuonna korona sotki pahoin suunnitelmat, mutta toiveiden mukaan 23. tammikuuta käynnistyvä kulttuuriviikko kyetään järjestämään vaikka koronapassien turvin.

– Koronatilanne on täysi arvoitus, mutta kulttuuriviikolla on käytössä tarvittaessa koronapassi, mikäli tilanne tuolloin sitä vaatii, kertovat Laitilan kulttuuripäällikkö Piia Allén sekä Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen .

Ensi vuonna 23.1.–30.1. järjestettävä Kustaa Hiekan kulttuuriviikko on järjestyksessään jo 14. Kulttuuriviikolla näkyy eri tavoin oikeusministeriön ja yhdenvertaisuusvaltuutetun lanseeraama Olen Antirasisti -kampanja, jossa Laitilakin on mukana.

– Kustaa Hiekan mukaan maailma oli kiinnostava, avara ja kaunis ja tämä ajatus sopii loistavasti myös suvaitsevaisuutta ja rasisminvastaisuutta nostavaan teemaan, musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen sanoo.

Kulttuuriviikon tuottaa Laitilan kaupunki.

– Yksin emme kuitenkaan kulttuuriviikkoa järjestä, vaan kaupungilla on tärkeänä tukijana Hiekan Säätiö sekä lukuisia yhteistyökumppaneita Laitilan Oppaista Laitilan Kinoon ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Laitilan paikallisyhdistykseen, kulttuuripäällikkö Piia Allén muistuttaa.

Kulttuuriviikon ohjelmatarjonnassa on pyritty huomioimaan eri-ikäiset, eri taiteen muodot sekä se, että maksullisen ohjelman lisäksi löytyy maksuttomia tapahtumia.

– Nyt sitten vain kulttuuria kuluttamaan, Kauranen hihkaisee.

Mukana on niin perinteeksi jo muodostuneita tapahtumia kuin täysin uutta.

– Kustaan kalaasit on kulttuuriviikon perinteinen tapahtuma, joka on löytänyt yleisönsä. Sen Laitilan Oppaat järjestää tulevallakin kulttuuriviikolla.

Kulttuuriviikon avajaiset järjestetään kirjastossa, jossa luvassa on esimerkiksi toimittaja Eija Eskola-Burin kirjoittama kirja Kaukolan kartanon kunnostaneesta ja monipuolisena kulttuuripersoonana tunnetusta Atte Laineesta . Avajaiskonsertissa esiintyvät musiikkiopiston opettajat.

Kulttuuriviikon kuvataiteilija on Taru Salonen , jonka Unhola-niminen näyttely on esillä kirjastossa. Näyttelyn työt on tehty häviävän laatan tekniikalla ja työn edetessä puinen laatta häviää osa kerrallaan. Teoksissaan Salonen käsittelee muistisairautta; sitä, miten ihmiseltä katoaa muisti ja sen mukana muu maailma.

Taidetyöpajassa kirjoitetaan sanataideohjaaja Hanna Dufvan ohjauksessa haiku-runoja ja kuullaan Tunturein tarina -elokuvan ohjaajan ja tuottajan Marko Röhrin esittely elokuvan taustoista sekä nähdään kyseinen elokuva.

Lisäksi FinnLamex-hallissa järjestetään koko perheen tilaisuus, jossa on mahdollisuus purkaa liikuntamaassa energiaa sekä nauttia taikuri Timo Tiilikaisen sekä PikkuPapun orkesterin esityksistä. Nuorisotoimi puolestaan järjestää 13–17-vuotiaille tarkoitetun discon.

FinnLamex-hallissa järjestetään kulttuuriviikon aikana myös kaksi isompaa tapahtumaa.

Perjantaina 28.1. tarjolla on makuelämyksiä teatteriesityksen ohessa.

– Meillä on upea Show & Dinner -tilaisuus, jossa tarjolla on sekä Ahoska Cateringin kolmen ruokalajin illallinen että pirunnyrkki-teatteriesitys. Kyseessä on Kalevalasta inspiraationsa ammentava murhamysteeri ja luvassa on siis kokonaisvaltainen elämys, kulttuuripäällikkö Piia Allén hehkuttaa.

Kulttuuriviikon päättää sunnuntaina 30.1. Lauluyhtye Rajaton, joka oli buukattu jo tämän vuoden kulttuuriviikolle.

– Rajattoman saaminen Laitilaan on oikeasti tosi kova juttu, sillä kyseessä on ihan maailmanluokan yhtye. Se on myös iso satsaus meille, musiikkipiston rehtori Jussi Kauranen kertoo.

Lisäksi tämän vuoden kulttuuriviikolle niin ikään buukattu Mars vs. Venus -esitys jouduttiin myös koronatilanteen vuoksi perumaan, mutta uusi yritys on luvassa ensi vuonna.

Solina Saarikoski