Ollaan ylpeitä osaamisestamme

0

Jos Vaasassa tai Lappeenrannassa kysyisi kaduilla ihmisiltä, mitä he tietävät Uudestakaupungista, vastaus on helppo arvata. Kaikki tietävät Uudestakaupungista ainakin autotehtaan. Se ei ole mikään ihme, onhan Valmet Automotive Suomen suurin tehdas ja Suomen ainoa autotehdas. Lisäksi autotehtaan sankarit -kampanja on ollut hyvin onnistunut. Se on paitsi helpottanut tehtaan rekrytointia, myös brändännyt yhtiötä myönteisesti. Nyt akkuteollisuuden myötä Valmet Automotive rakentaa Varsinais-Suomeen alan klusteria, mikä vahvistaa entisestään yhtiön tunnettavuutta.

Uudessakaupungissa on useita muitakin merkittäviä vientiyhtiöitä. Uudenkaupungin Sanomat aloitti viime numerossaan juttusarjan Meiltä maailmalle. Juttusarjassamme esitellään yhtiöitä, jotka rakentavat tuotteita maailmalle. Ensimmäisenä esittelyssä oli Uudenkaupungin Rautavalimo (URV), jossa on tehty yli 70 vuotta dieselmoottoreiden kansia, hissi- ja siirtolaitteiden osia sekä muita vaativia yksittäiskappaleita tai piensarjoja teollisuudelle. Kun esimerkiksi New Yorkissa astuu pilvenpiirtäjän hissiin, hississä on voitu käyttää Uudessakaupungissa tehtyjä osia.

Juttusarjan tarkoituksena on nostaa esiin alueemme osaamista. Suomalaisilla on valitettava taipumus vähätellä tekemisiään. Jos insinööriosaamisemme onkin huippuluokkaa, markkinointi on ujoille ja vaatimattomille suomalaisille vaikea laji. Olemme kadehtien seuranneet, miten ruotsalaiset osaavat markkinoida, kaikkialla maailmassa tunnetaan Ikea sekä Henkka Maukka.

Vaikka onhan meilläkin brändejä, jotka tunnetaan ympäri maailmaa, kuten Kone, Wärtsilä, Marimekko ja uusimmista esimerkiksi Naava. Small Giant Games (SMG) ja Supercell ovat osoittaneet, että ne osaavat tehdä maailmanluokan markkinointia omalla toimialallaan.

Uudessakaupungissa on useita yhtiöitä, jotka ansaitsisivat paikan parrasvaloissa, kuten Vahterus, Nordic Soya, Kalaset, Seger, Khimaira, Novoplastik, Alusteel, Uudenkaupungin työvene ja Calortec – ja tässä on vasta alkusoitto. Yhtiölle brändillä on iso merkitys. On arvioitu, että johdonmukainen brändäys nostaa yrityksen liikevaihtoa keskimäärin 23 prosenttia.

Kun yhtiöt tunnetaan muualla Suomessa ja maailmalla, ne rakentavat samalla myös kaupunkimme brändiä. Myös jokainen meistä voi vaikuttaa alueemme brändiin nostamalla esiin osaamisestamme.

Teija Uitto