
Pelastuslaitos sai viikonloppuna kahdesti ilmoituksen veteen jäätyneistä joutsenista Uudessakaupungissa. Lauantaina pelastajat kävivät Päkiäntien läheisyydessä tarkistamassa tilanteen. Meren jäällä olleilla joutsenilla ei kuitenkaan ollut hätää, eikä pelastajilla ei ollut tehtävää.
Sunnuntaina Pitkäluodossa pelastajat siirsivät paikoilleen jäätyneen joutsenen sulaan veteen. Lintu oli kunnossa.
Uusikaupunkilainen luontokuvaaja Keijo Väänänen sattui sunnuntaina sattumalta pelastuspaikalle ja tallensi kameraansa tilanteen.
– Sain luvan ottaa kuvat pelastusoperaatiosta. Onneksi tällä tarinalla on onnellinen loppu.
Väänänen kehuu pelastajien ripeyttä.
– En voinut kuvitella, miten nopeasti he pääsivät linnun luo. Siinä laudassa oli kelalta tuleva naru, josta rannalla olevat kaksi kaveria vetivät vuorotellen laudan takaisin rantaan.
Keijo Väänäsen mukaan lintu tempoi itseään irti jäästä, muttei päässyt liikkeelle. Lintu vaikutti hänestä hyvin väsyneeltä, mutta toisaalta oli pelastusoperaatiosta shokissa.
– Siinä on vesi aika matalaa. Varmaan nopea jäätyminen oli yllättänyt kokemattoman joutsenen. Se oli varmaan kevään poikasia, koska väritys oli tummempi.
Pelastettu joutsen laskettiin virtapaikkaan, joka ei kuvaajan mukaan koskaan jäädy.
– Pintapelastaja asetteli linnun veteen ja piti päätä koholla. Vähän aikaa piti odotella. Se odottamisen aika tuntui pitkältä, vaikkei varmaan ollut montaa minuuttia. Sitten se loikkasi ja lähti kaverin luokse uimaan. Ne menivät porukalla läheiseen ruohikkoon aterioimaan.
Kuvaaja oli vaikuttunut pelastajien toiminnasta.
– Hienoa nähdä, miten luonnosta välitetään ja pyritään tekemään se hyvä, mikä kulloinkin voidaan.
Tilannekeskus-paloesimies Jussimatti Roitto Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta kertoo, että hätänumeroon voi soittaa siinä vaiheessa, kun eläimellä on oikeasti hätä. Roiton mukaan joutsenet eivät useimmitenkaan tarvitse apua, sillä joutsen voi olla monta tuntia paikallaan ja nukkua pää kainalossa.
– Nykypäivänä herkästi soitetaan luonnonvaraisista eläimistä. Joskus ihmiset soittelevat ihan villieläimistä, mutta totta kai mennään, jos tilanne on ihmisen aiheuttama, vaikkapa lintu jäänyt siimaan kiinni.
Roiton mukaan hätäkeskus tekee aina tilannearvion ennen paikalle lähtemistä.
– Teemme yhteistyötä eläinpelastusyhdistyksen kanssa. Tässä sunnuntain tehtävässäkin on Turun eläinsuojeluyhdistyksen henkilö ollut paikalla.