– Sieltä se on lähtenyt ja seurasin paljon kaivinkoneenkuljettajia. Sieltä se on jäänyt takaraivoon, Lomppi kertoo.
Juuri kaivinkoneenkuljettajan ja muut maanrakennusalan työt ovat sitä, mitä Lomppi tekisi mieluiten. Hän ei ole kuitenkaan yhden kortin varassa.
– On hankalaa tässä kaupungissa löytää tarpeeksi maanrakennus- ja kaivinkonehommia. En ole yhden alan varassa, jos ei ole töitä, kun teen myös rakennushommia, Lomppi kertoo.
Yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi 2010-luvun taitteessa, kun hän totesi, että reissuhommat saavat riittää ja on aika pysähtyä yhdelle paikkakunnalle. Halleja rakentanut ja maanrakennusalalla alihankkijana toiminut Lomppi perusti oman yrityksensä vuonna 2010.
Sivussa oli myös tulonlähteitä, kun hän vuonna 2012 pystytti Pajalaan varastohallin, josta hän vuokrasi tiloja asiakkaille. Korkeat hallit oli suunniteltu niin veneille kuin esimerkiksi koti-irtaimiston säilytykseen.
– Rakensin ison hallin, mutta myin sen pois. Silloin tehtiin halleja ja muita hommia, mihin aika riitti, Lomppi muistelee.
Nykyisin hän ei tarvitse edes omaan käyttöön isoa hallia, koska kaivurit järjestyvät töiden kautta. Esimerkiksi uusikaupunkilaiset yhteistyökumppanit välittävät paljon töitä Lompille.
– Talojen pihoja, viemäri- ja purkuhommia, mitä kaikkea pystyy koneella tekemään, Lomppi luettelee.
Johtuu koronasta tai ei, niin tämä vuosi on ollut hankala erityisesti maanrakennuspuolella. Rakennusalan töistä Lompilta hoituvat melkein työt kuin työt, mutta kylpyhuoneremontit hän mieluiten kääntää jollekin toiselle.
Lompin työkohteista suurin osa keskittyy Uudenkaupungin rajojen sisäpuolelle.
– 20–30 kilometrin säteelle. Yksin ei kannata sen kauemmas lähteä, Lomppi sanoo.
Kaivurin kuljettajana tosin on se etu, että yleensä ei tarvitse juuri muuta tuoda paikalle kuin itsensä. Rakennusalalla tarvitaan enemmän työkaluja, mutta ne mahtuvat pakettiautoon.
Maansiirtotöitä pystyy tekemään talvellakin, jos ei lunta ole metritolkulla. Pääasiassa pihatyöt kuitenkin keskittyvät Lompin mukaan keväälle ja kesälle.
Uudessakaupungissa kaivurilla on muutamia haasteita aina vastassa. Kallio tulee melko nopeasti vastaan ja toisaalta myös meri.
Lomppi sai pientä julkisuutta vuonna 2012, kun hänen vuoden 1953 Buickinsa voitti Iltalehden Moottorileijona-kilpailun.
– Kyseinen auto on mennyt jo eteenpäin. Ehti se jo 15 vuotta olla tallissa, Lomppi kertoo.
Mielenkiinto jenkkiautoja kohtaan ei ole laimennut, mutta juuri nyt aika ei niihin riitä.
Lomppi on melko kilpaillulla maanrakennusalalla itseoppinut. Hänen varsinainen koulutuksensa on autonasentaja, mutta niitä töitä hän ei ole tehnyt vuosiin kuin omaan tarpeeseen.
– Olen oppinut tekemällä, mikä parhaiten toimii. Alkuun olen saanut opastusta, Lomppi sanoo ja muistuttaa, että työhön harjaantuu tekemällä.
Tulevaisuudelta Lomppi toivoo hyvää ja sujuvaa arkea.
– Haluaisin, että hommat rullaisivat tasaisesti ja maansiirtohommia olisi enemmän, mutta se on pientä tässä kaupungissa.
Yrittäjän arkeen ei lomia ja vapaapäiviä aina ehdi sovittaa. Lomppi on myös saanut sen huomata.
– Tämä vuosi on ollut liian kiireinen, ei ole tullut lomailtua. Vapaiden kanssakin on ollut niin ja näin. Ihan hyvä, että vuosi vaihtuu, myös mökkitalkkarin töitä tekevä Lomppi naurahtaa.
Töissään Lomppi on noudattanut yksinkertaista ohjenuoraa.
– Olen pyrkinyt tekemään sitä, mitä osaan, hän päättää.
Petri Lomppi Oy
Yrittäjä: Petri Lomppi
Yrittäjänä alalla: 11 vuotta
Perustamisvuosi: 2010
Ala: maanrakennusala ja rakennusala
Työntekijöiden määrä: 1
Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein.