Piironginlaatikko avautuu koronan jäljiltä

0
Kerttu Aaltonen pääsee esiintymään yhdessä Samettipupun kanssa Uudenkaupungin päiväkoteihin.

Uusikaupunkilainen Nukketeatteri Piironginlaatikko avaa esirippunsa pitkästä aikaa. Puolentoista vuoden tauon jälkeen Kerttu Aaltonen pääsee esiintymään nukketeatterin vetäjänä, kun marraskuussa alkaa uusi näytelmäkiertue.

Kyseessä on Samettipupu-näytelmä, jota esitetään marraskuun aikana Uudenkaupungin päiväkodeissa. Näytelmäkiertueen mahdollistaa Aaltosen saama rahatuki Taiteen edistämiskeskukselta.

– Mielestäni se oli kunnianosoitus lasten kulttuuria kohtaan, Aaltonen kiittelee tukea.

Torstaina 11. marraskuuta alkanut kiertue kestää joulukuun alkuun asti. Avoimia esityksiä ei ole, vaan kiertue on nimenomaan tarkoitettu kaupungin varhaiskasvatukselle. Esityksiä tulee olemaan lähes kaksikymmentä.

– Nyt olen valmistautunut sekä fyysisesti että henkisesti tuleviin esityksiin. Ei ne onnistu, jos vain ilmestyy paikalle, Aaltonen viittaa koronan aiheuttamaan pitkään taukoon.

Tulevat esitykset juhlistavat myös Aaltosen 50-vuotista taiteilijuutta lasten kulttuurin ja nukketeatterin parissa.

Samettipupu perustuu 1920-luvulta olevaan lastenkirjallisuuden klassikkoon The Velveteen Rabbit. Margery Williamsin alkuperäisteoksesta Aaltonen kertoo, että tarinasta löytyy kosketuspintaa ja sanomaa myös tämän päivän katsojalle ja satu soveltuu erinomaisesti myös meidän aikaamme.

– On ollut etuoikeutettua voida dramatisoida tästä hellyttävän vanhanaikaisesta teoksesta niin lapsille kuin aikuisille sopivan nukkenäytelmän. Uskon, että se puhuttelee sekä koskettaa ajattomilla sanomillaan.

Yksin Aaltonen ei ole suunnitellut näytelmää, vaan mukana on ollut iso joukko auttamassa häntä. Nuket ovat pieksämäkeläisen Helena Mäkelän käsialaa. Rauno Melos on säveltänyt ja sovittanut musiikin, johon musiikkiterapeutti Tarja Kautsalo on kirjoittanut sanat. Näytelmän valokuvista ja visualisoinnista vastaa Mika Reinholm ja puvustuksesta Pellavasydämen Mervi Lamminen.

– Olen iloinen, että meidän pienessä kaupungissa on niin hyviä yhteistyökumppaneita, Aaltonen kiittelee työryhmää.

Lasten kulttuurikuukauden lisäksi Piironginlaatikko tarjoaa jouluteemaista ohjelmaa. Yhdessä Uudenkaupungin kaupungin kanssa Aaltonen järjestää perinteisen torikuusen koristelun sekä lasten pikkujoulut. Torstaina 25. marraskuuta pikkujouluissa lauletaan kuusen ympärillä ja leikitään joulumuorin kanssa.

Perinteisen kuusen koristelun lisäksi Piironginlaatikko loihtii aivan uutta ohjelmaa joulunavauspäivälle. 28. marraskuuta Rauhanpuistoon rakennetaan tunnelmallinen joulupolku tuomaan iloa, hyvää mieltä ja rauhoittumista joulunodotukseen.

– Tämän tyylisiä polkuja on muualla Suomessa, mutta aloin pohtia, millainen joulupolku voisi olla Uudessakaupungissa, Aaltonen taustoittaa.

Ajatus polusta syntyi Aaltosen mukaan keskellä yötä.

– Puistoon tulee pieniä kuusia kiemurtelevana polkuna. Sympaattisiin kuusiin tulee pieniä käsintehtyjä koristeita. Sitten polulla on tehtäviä, joissa pitää esimerkiksi löytää tietynlainen joulupallo kuusista, Aaltonen paljastaa.

Joulupolku alkaa puiston torin puoleisesta päästä ja päättyy Tapio Pääkön toteuttamaan joulukeitaaseen, josta saa erilaisia jouluherkkuja.

– Kyllä tästä pitää nauttia, kun saa taas tehdä kaikenlaista koronarajoitusten jälkeen, Aaltonen iloitsee.