Puusti on ainutlaatuinen keskittymä

0
Palvelukoordinaattori Eila Pappila on ylpeä Puustin tarjoamista palveluista.

– Huomaako, että tykkään tästä talosta, Eila Pappila naurahtaa kierroksen päätteeksi.

Aktivointikeskus Puustissa vietettiin avointen ovien päivää tiistaina. Kaupungin teknisten-, terveys- ja sosiaalipalveluiden pisteet löytyvät kaikki samasta osoitteesta, keskeltä kaupunkia.

– Tämä on ainutlaatuinen keskittymä kaupungin keskellä. Tätä on käyty muualtakin ihmettelemässä, Pappila kertoo.

Palvelukoordinaattori Eila Pappilan lisäksi Puustissa työskentelee 13 työntekijää eri palveluissa. Vaikka töissä käsitellään usein vaikeita asioita, on rakennuksissa Pappilan mukaan hyvä työilmapiiri ja rento tunnelma.

Kierros alkaa Työpaja Väiskistä, jossa opetellaan ajan ja arjen hallintaa ihan siitä lähtien, miten tiskataan astioita ja mistä saa mitäkin palvelua.

– Nuorin on 16-vuotias ja vanhin 63-vuotias, työpajaohjaaja Meri Lindgren kertoo Väiskin asiakkaista.

Väiskin eri ryhmissä on tällä hetkellä 41 asiakasta. Alle 30-vuotiaille on omat ryhmänsä ja sitä vanhemmille omansa.

Seuraavaksi Pappila johdattaa Kierrätyskeskukseen, jossa Anu Alhanen on koonnut jo joulutavarat yhteen hyllyyn.

Asiakkaita kierrätyskeskuksessa riittää ympäri vuoden runsaasti. Alhanen arvelee, että ympäristötietoisuus näkyy suosiossa.

– Uusia asiakkaita on tullut paljon, toiminnanohjaaja Alhanen sanoo.

Alhasen apuna on työtoiminnan kautta kymmenen työntekijää, jotka muun muassa hakevat ja kunnostavat huonekaluja ja katsovat onko lahjoitettu tavara parasta myyntiin, entisöintiin vai ilmaiseksi kiertoon menevää.

Aikuisten vastaanotto Arvossa lähihoitaja Pasi Ruohola on se, joka ottaa asiakkaat yleensä vastaan. Joidenkin kohdalla tarvitaan myös psykiatrista sairaanhoitaja Miia Salmista ja vs. sosiaalityöntekijä Satu Vainiota .

– Meillä on myös klo 13–14 arkisin pop up, jolloin voi tulla ilman ajanvarausta. Muuten arkisin on vastaanotto ajanvarauksin ja puhelimeen vastataan päivisin, Ruohola kertoo.

– Ja täällä vastaa ihan oikea ihminen, Eila Pappila painottaa.

Mielenterveys ja päihdeasioissa käännytään usein Arvon puoleen. Voi olla taloudellisia vaikeuksia tai ylipäätään Kela-asioita.

– Asuminen on tällä hetkellä iso asia. Tilanne ei ole kaupungissa hyvä, Ruohola harmittelee.

Viereisestä huoneesta löytyvät sosiaaliohjaajat Virva Lammi ja Tuuli Alamäki , jotka usein jatkavat siitä, mihin Arvossa on päästy.

– Olemme asiakkaan arjessa mukana. Esimerkiksi asumiseen liittyvissä asioissa, Lammi kertoo.

Työ on asiakaslähtöistä, eli autetaan milloin missäkin asiassa apua tarvitaan. Alamäki kertoo, että tyypillisesti puhutaan raha-asioista.

Samasta osasta taloa löytyy maahanmuuttokoordinaattori Lea Myllymäki , jonka työ eroaa lähinnä siitä, että asiointikieli on yleensä englanti tai tulkin välityksellä jokin muu.

Lisäksi esimerkiksi perheen yhdistämisasiat usein mietityttävät Myllymäen asiakkaita.

Erillisestä piharakennuksesta löytyy Puustintupa, jossa mielenterveyskuntoutuksen ohjaajat Tanja Packalen , Anne-Mari Sinisalo ja Päivi Toivonen sekä työharjoittelija Heli Pajula työskentelevät.

– Meillä kokoontuu täällä kahdeksan ryhmää viikossa. Torstaisin on peräti kolme, Packalen kertoo.

Puustintuvassa tehdään milloin mitäkin. Käsitöitä, liikuntaa tai vaikka lautapelejä. Puustintuvassa on neljässä vuodessa työntekijöiden määrä kasvanut yhdestä kolmeen, mutta niin on asiakkaiden määräkin.

Tupaan tullaan hyvin matalalla kynnyksellä ilman lähetettä.

– Meillä on yli sata asiakasta ja kolme ihmistä auttamassa. Se on aika paljon kolmelle, mutta kaikkia pyritään auttamaan, Packalen hymyilee.

Puustin arki ei toimisi ilman työtoimintaa.

– Meillä on joka arkipäivä lounas. Keittiö toimii työtoiminnan avulla. Samoin kiinteistöpäivystys ja siivous sujuvat työtoiminnalla. Viikon aikana täällä on 66 henkilöä erilaisilla sopimuksilla, Pappila sanoo.

Lisäksi talossa on paljon muuta väkeä, kun erilaiset ryhmät kokoontuvat. Uusimpana seurakunnan diakonityö aloitti iltatoiminnan joka toinen tiistai.