Rajavartiostolle uutta kalustoa Uudestakaupungista

0
Veneen luovutus UUdenkaupungin Työveneeltä Rajavartiolaitokselle tapahtui virallisen lippuseremonian välityksellä.

Rajavartiolaitokselle luovutettiin perjantaina neljäs, Uudenkaupungin Työveneelle rakennettu uuden sukupolven rannikkovartiovene.

– Uudenkaupungin Työvene on onnistunut erinomaisesti tässä haastavassa tehtävässä. Alus on kaikilta ominaisuuksiltaan aivan huippuluokkaa, kehui aluksen vastaanottanut Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö kontra-amiraali Markku Hassinen.

Hän kuvaili aluksen varustusta sveitsiläiseen linkkuveitseen, kaikki tarvittavat toiminnat on otettu huomioon ja saatu sisällytettyä kompaktiin pakettiin.

– Venettä tullaan käyttämään niin raja- ja meriturvallisuustehtävissä, meripelastuksessa, ympäristövahinkojen torjunnassa kuin muissa, Rajavartiolaitoksen lakisääteisissä tehtävissä, selvitti Hassinen.

Nämä nyt Rajavartiolaitokselle rakenteilla olevan rannikkovartiovenesarjan alukset on suunniteltu niin, että miehistö voi tukeutua alukseen usean päivän ajan.

– Erityisesti Pohjanlahden alueella välimatkat ovat pitkiä ja kehitys on mennyt siihen suuntaan, että meillä on rannikkotukikohtia aiempaa vähemmän käytössä. Näillä uudentyyppisillä aluksilla miehistö voi myös valmistaa ruokaa ja nukkua, eli ne toimivat myös meidän merellisinä tukikohtina ja tukevat näin toimintakykyämme kaikilla merialueilla. Voidaan rehellisesti todeta, että näiden alusten myötä olemme hypänneet kehityksessä vuosikymmeniä eteenpäin, totesi kontra-amiraali Markku Hassinen.

Uudenkaupungin Työveneen toimitusjohtaja Juha Granqvist totesi, että uusi rannikkovartiovenetyyppi on ollut heillekin hyvin haasteellinen rakennettava.

– Onnistumisen avaimet ovat olleet meidän todella kovan ammattitaidon omaavat työntekijät, realistiset aikataulu ja erinomainen yhteistyö tilaajan kanssa, sanoi Granqvist.

Uusi aluskonsepti on herättänyt jo runsaasti kiinnostusta myös Suomen rajojen ulkopuolella.

– Tässä yhdistyy hienosti kaksi asiaa. Ensinnäkin valtio tilaa työtä suomalaiselta telakalta ja tilaa samalla niin edistyksellistä teknologiaa, että se tukee samalla meidän vientityötämme, iloitsi Granqvist.

Nyt valmistunut sarjan neljäs alus siirretään ensi viikolla asemapaikalleen Kotkaan.