RC-lennokkiharrastus vei miehen ja pojan

0
Miku ja Juha Laiho esittelevät 3,75 metrin siipivälin omaavaa Spach 342 -koneen 1/2-suhteen kloonia.

RC-harrastus tarkoittaa jonkin laitteen etäohjaamista, lyhenne rc tulee sanoista remote control tai radio control. Ohjattava laite voi nykypäivänä olla mikä tahansa, auto, vene, työkone, mopo tai lennokki, kuten Miku ja Juha Laihon kohdalla.

– Oma kiinnostukseni lentämiseen alkoi tavallisista lennokeista, ensi paperista taiteltiin ja sitten tehtiin tai hankittiin vähän isompia puisia lennokkeja ja niitä heiteltiin. Naapurustossa asunut Hännisen Pentti oli Vakka-Suomen ilmailukerhon puheenjohtaja ja hän oli tärkeä tekijä innostuksen synnyssä, hänen mukanaan pääsin muutaman kerran oikeasti lentämään ilmailukerhon koneella, Juha kertoo.

Varsinaisten RC-lennokkien kanssa pelaamisen hän aloitti joskus kymmenvuotiaana, mutta sitten harrastukseen tuli parinkymmenen vuoden tauko, kunnes sitten poikansa Mikun kanssa aloitti uudelle, siitäkin on jo reilu kymmenen vuotta.

Aikanaan kaupungissa oli enemmänkin lennokkiharrastajia. Lennokkeja käytiin lennättämässä sopivilla aukeilla ja kaverien kanssa käytiin lennokkileireillä kauempanakin, mutta nyt harrastus on käynyt paikkakunnalla aika vähiin.

– Täällä ei ole sopivia paikkoja, jossa lennokin kanssa voisi rauhassa lennellä. Me olemme Porin ilmailukerhon jäseniä ja käymme lennättämässä seuran harjoitusalueella Piikajärven lentokeskuksessa Kokemäellä tai talviaikaan Karhu-hallissa Porissa.

RC-koneita voi harrastaa monella tavalla. Voi ostaa valmiin lennokin ja ohjaimen ja lähteä lentelemään, tai sitten voi rakentaa lennokin itse, erilaisia ohjeita ja tarvikkeita löytyy internetin kautta ja miksei lennokkia voi suunnitellakin kokonaan itse.

– Meillä on tuo rakentelu iso osa harrastusta. Varsinkin talviaikaan rakentelemme lennokeita ja päivitämme niitä, hankimme uusia osia ja joskus uuden rungonkin. Viime kesänä hankimme isoimman lennokkimme, Spach 342 -koneen kopion, sillä on siipiväli 3,75 metriä ja rungon pituus suunnilleen saman verran.

Sen voimanlähteenä käyvä polttomoottori painaa 5 kiloa ja ajokunnossa koko lennokki 25 kiloa, joten mistään sisälennokista ei ole kysymys.

– Lennättämiseen tarvitaankin laaja tasainen tila, jolle lennokit voivat laskeutua. Nousu onnistuu varsin lyhyeltäkin alustalta, sillä moottorista löytyy lennokin painoon nähden tehoa rutkasti. Viime talvena saimme omaan rantaan aurattua kiitoradan ja pääsimme lentelemään isommilla koneilla ulkona.

Sitten tarvitaan tietenkin laaja aukea, jotta lennokit eivät häivy horisonttiin. Määrätyn kokoisia lennokkeja ei nykyään enää saa lennättää missä tahansa, vaan ainoastaan luvan saaneilla alueilla, kuten Piikajärvellä.

Pienempiä lennokeita voi lennättää lähes missä vain, mutta turvallisuusseikat tulee tietenkin huomioida eikä asukkaita ja muita ihmisiä saa häiritä.

Koneen hallinta vaatii aikamoista taitoa ja kokemusta. Pienempien rc-lennokkien runko on styroxia ja niillä voi melko huoletta laskeutua ”vähän sinne päin,” eivätkä vahingot ole kovin suuria, mutta isommat koneet vaativat törmäyksen tai huonon laskun jälkeen isompaa laittamista.

– Ohjaamista voi onneksi harjoitella simulaattorilla ennen kuin lähtee oikeaa isoa lennokkia kuljettamaan. Silloin kun lennokki on menossa poispäin, niin sen hallinta on helppoa, mutta kun tullaan kohti, ovat suunnat päinvastoin. Ja erilaisissa taitotempuissa lennokki voi olla missä asennossa tahansa, jolloin pitää osata ajatella ohjaajan näkövinkkelistä.

Laihot harrastavat koneilla yleensä taitolentoa, tekevät erilaisia temppuja, joskus yhdessäkin, mutta niillä voi tehdä monenlaista muutakin.

– Yksi vauhdikas ja taitoa vaativa laji on lennokkien kaksintaistelu. Lennokkien perään kiinnitetään nauha ja sitä toinen yrittää oman koneensa potkurilla lyhentää, se häviää kumman nauha on kisan jälkeen lyhyempi.

Harrastus on siinä mielessä kunnon harrastus, että kun siihen hurahtaa, niin se vie sekä rahat ja ajan. Ihan niin pitkällä Laihot eivät vielä ole.

– Alkuun pääsee melko edullisesti, halvimmat lennokit maksavat satasen tai vähän yli, lisäksi tarvitaan ohjain, joita saa samassa hintaluokassa. Ohjaimet ovat standardikamaa eli yhdellä ohjaimella voi ohjata montaa eri lennokkia.

Lennokkeja löytyy valmiina monen oikean lentokonemallin pienoisversiona, on taitokoneita, helikoptereita, suihkukoneita, purjekoneita ja niin edelleen eli jokaiselle löytyy omaan tyyliin sopiva lennokki.

Jussi Arola