
Teijo Sirniö on Uudenkaupungin Reserviläiset ry:n johtokunnan aktiivijäsen ja aktiivikuntoilija. Hän on useita kertoja yhdistänyt harrastuksensa ja osallistunut eurooppalaisia reservin aliupseeriyhdistysten kattojärjestön Cisorin (Confédération Interalliée des Sous-Officiers de Réserve) järjestämiin alueen sotilasmoniottelukisoihin. Tämän vuoden kisat järjestettiin jokin aika sitten Sveitsistä.
– Cisorin puheenjohtajuus kiertää maalta toiselle aina kahden vuoden välein ja puheenjohtajuuteen kuuluu moniottelukisojen järjestäminen. Neljä vuotta sitten Suomi oli puheenjohtaja, jolloin kisat pidettiin Vekaranjärvellä, kaksi vuotta sitten Belgia oli puheenjohtaja, mutta se pyysi Suomea järjestämään kisat ja ne pidettiin Huovinrinteellä. Tänä syksynä olin ensimmäistä kertaa Cisorin kisoissa ulkomailla, Sirniö kertoo.
Sotilasmoniotteluun kuuluu esterata, maastojuoksu, suunnistus, uinti, kranaatinheitto ja ammunta. Maastojuoksurata on vajaan kymmenen kilometriä, suunnistusmatka on nelisen kilometriä, uintimatka on vain 50 metriä, mutta se sisältää sukellus- ja kiipeilyosuuksia.
– Ammunta sisältää useita osioita, ammutaan sekä kiväärillä että pistoolilla eri asennoista ja välillä suoritusaika on rajattu. Aseet ovat järjestävän maan varusmiesten vakioaseita, joten muiden maiden osanottajille ne ovat yleensä hieman outoja ja totuttelemista vaativia.
Kilpailu käydään kolmihenkisin joukkuein. Esimerkiksi esteradalla joukkue voi taktikoida ja tehdä yhteistyötä, mutta ammunnassa jokainen joukkueen jäsen tekee omaa työtään.
Eri lajeista annetaan joukkueelle pisteitä taulukon mukaan. Taulukot ovat aika kireitä, esimerkiksi maastojuoksussa 1000 pistettä tulee 30 minuutin tuloksella, joka vaatii joukkueen jäseniltä jo aikamoista kuntoa ja jo pisteiden saaminen vaatii tavallista aktiivisempaa kuntoiluharrastusta. Rasitusta lisää tietenkin se, että koko kilpailu viedään läpi kahden päivän aikana.
– Cisorissa on jäsenenä 13 Euroopan maata ja Kanada. Korona siirsi tämän vuoden kisojen aikataulua ja vaikutti todennäköisesti muutenkin osanottajien määrään, sillä mukana oli tällä kertaa 13 joukkuetta, Huovinrinteellä oli osanottajajoukkueita yli 20.
Sveitsissä keskuspaikka oli Thunin kaupungissa, mutta koska sen varuskunnassa ei ollut sääntöjen mukaista esterataa, käytiin ensimmäisen päivän lajit reilun sadan kilometrin päässä toisessa varuskunnassa.
– Suomen joukkueella oli hieman vaikeuksia erilaisista vaivoista johtuen emmekä tunteneet toisiamme etukäteen eli yhteisiä taktiikoita ei juuri ehditty luoda. Loppusijoitus ei ollut kovin hyvä, mutta selvisimme rankasta kisasta olosuhteisiin nähden hyvin.
Eri maat suhtautuvat moniottelukisoihin eri tavalla, eikä jokaisella Cisorin jäsenmaalla ollut edes edustusta kisassa, kun taas esimerkiksi Saksassa panostetaan lajiin eri tavalla kuin meillä ja sieltä kisassa olikin neljä joukkuetta.
Sirniö kuntoilee aktiivisesti hiihtäen, pyöräillen, hölkäten ja suunnistaen, mutta moniotteluun valmistautuminen vaati lisäharjoitteita.
– Esterata on standardi eli eri maissa olevat radat ovat samanlaisia ja sitä voi treenata etukäteen. Itse kävin kesän aikana muutaman kerran Huovinrinteen radalla, ammuntaa taas kävin harjoittelemassa Vehmaan reserviläisten radalla.
Kuntoilun lisäksi Sirniö on tutkinut yhdistyksensä historiaa ja kirjoittanut historiikin, joka julkaistaan maanantaina 22. marraskuuta yhdistyksen 60-vuotisjuhlassa Vahterussalissa Kalannissa.
– Juhlapuhujaksi on lupautunut Ilkka Kanerva , lisäksi ohjelmassa on musiikkiesityksiä ja tervehdyksiä.
Uudenkaupungin Reserviläiset perustettiin vuonna 1961 nimellä Uudenkaupungin reservinaliupseerit. Yhdistyksen nimi muutettiin vuonna 1997 ja samalla sen ovet avautuivat. Nykyään varsinaiseksi jäseneksi voivat liittyä kaikki armeijan käyneet arvosta ja sukupuolesta riippumatta ja armeijan käymättömät voivat liittyä kannatusjäseneksi.
Jussi Arola