Taidetta kahden naisen voimin

0
Marjo Jasu ja Eija Hietanen ovat raumalaisia taiteilijoita joiden ensimmäinen yhteisnäytttely avautui Runonkulman galleriassa.

Runonkulman gallerian uusin näyttely esittelee kaksi raumalaista taiteilijaa Eija Hietasen ja Marjo Jasun . Jo 40 vuoden ajan keramiikan parissa työskennellyt Eija Hietanen on nähty näyttelyvieraana Runonkulman galleriassa aiemminkin, sen sijaan Marjo Jasun maalaus- ja piirrostyöt ovat uusikaupunkilaisille taiteenharrastajille uusi tuttavuus.

– Ajatus yhteisestä näyttelystä kypsyi yhteisillä kävelyretkillämme. Tosin tästä on jo aikaa, sillä koronapandemian takia olemme joutuneet siirtämään tätä näyttelyä yli vuodella, kertoivat Eija Hietanen ja Marjo Jasu.

Näyttelyn runko muodostuu Jasun teossarjasta ”Muuttuva minuus”. Työt syntyivät omakohtaisesti koetun vakavan sairauden, sen hoitojen ja sairaudesta toipumisen aikana.

– Teokset käsittelevät sitä, miten minuus muuttuu kun sairaus pysäyttää sen normaalin arjen. Piirtämällä pystyin kertomaan sellaisia tunteita ja tuntemuksia. joita en millään muulla keinolla saanut ilmaistua.

Kun Jasu päätti tuoda nämä hyvin henkilökohtaiset työt julkisuuteen, sai hän katsojilta paljon positiivista palautetta.

– Moni on tullut kertomaan että juuri tuolta minustakin tuntui sairauteni keskellä. Se, että saman kokeneet ihmiset ovat löytäneet kanavan omille tunteilleen, on ollut kannustava kokemus, kertoi Marjo Jasu.

Myös Eija Hietaselle taide on väline kertoa tarinoita.

– Lähtökohtina töihini ovat muistot ja muistikuviin perustuvat kokemukset. Ihmisen kehollisuus ja mielentila synnyttävät jännitteitä, joita käsittelen taiteessani. Psyykkiset ilmiöt, kuten havainnot, muistikuvat, ajatukset ja tunteet. välittyvät töissäni, selvitti Hietanen.

Ihmishahmojen ohella Hietasen keramiikkatöissä on usein malleina hänen rakkaat kissansa.

– Arvostan perinteistä käsityötaitoa ja haluan omien töideni kertovan osaltaan myös kuulumisesta keraamikkojen ikivanhaan ammattikuntaan, lisäsi Eija Hietanen.